Uzmanlar, evde alınacak bir dizi önleme interneti de ekledi.  Kahramanmaraş'ta buna benzer hırsızlık olayları yaşanmazken, emniyet vatandaşları sosyal ağlardan bir şey paylaşmamasını istedi.

Son yıllarda gelişen teknolojiyi iyi kullanan hırsızlar yen bir çağ yakaladı. Tatile gideceklerin Facebook'tan ve Twitte hesaplarını kullanan hırsızlar, ev ve iş yeri soymaya başladı. Bir çok kişinin bu yöntemle soyulduğu tespit edilirken polis kaynakları, vatandaşların tatil ve kişisel bilgilerinin Facebook'tan paylaşmamalarını istedi. Türklerin yoğun yaşadığı Almanya ve diğer ülkelerde yaşanan bu olayların Türkiye ve Kahramanmaraş'ta yaşanmamasını isteyen polis yetkilileri vatandaşların bilet ve tatil fotoğraflarını tatil dönüşü paylaşmalarını istedi.
Hırsızlar evini soyacakları kişileri belirlemek için artık Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerini kullanıyor. Özellikle tatile gidenlere gidiş dönüş tarihlerini gösteren biletlerini ve tatildeki fotoğraflarını sosyal ağlarda paylaşmamaları gerektiğini belirten uzmanlar, tatildeyken posta kutularınızın dolmasının da hırsızlara davetiye çıkardığını belirtiyorlar. 

TATİLDE SOSYAL AĞLARDAN YER BİLDİRMEYİN

Özellikle evlerde yapılan hırsızlıklarda yaz aylarında artış olduğunu belirten Avukat Oğuz Sarıkaya, “Artık herkes sosyal paylaşım sitelerinden nerede olduklarını anında bildiriyorlar. Ayrıca tatildeki fotoğraflarını paylaşıyorlar. Bu kişilerin takipçileri arasında hırsızlar da olabiliyor. O kişide sizin yokluğunuzu fırsat bilerek siz tatildeyken evinizi soyabiliyor. Tatildeyken asla paylaşım sitelerinden yer bilgisi ve fotoğraf paylaşmayın, illa paylaşacaksanız da tatilden döndükten sonra paylaşın” dedi.

POSTA KUTUNUZ DOLMASIN

Sigorta uzmanı Haydar Meydan ise hırsızlık olaylarına karşı yapılabilecek sigortalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Yurt dışına çıkacak olursanız tatille ilgili seyahat durumunda standart 60 güne kadar bir süre içinde eviniz sigortalıdır. Yalnız eğer aileden birileri haftada bir iki kez eve girip temizlik, toparlama yada çiçekleri sulama yapıyorsa, posta kutusuna bakıyorsa o zaman bu 60 günlük sınırlamada ortadan kalkmış oluyor. Tatile gidenlerin posta kutularının boşaltılmamaları durumunda biriken posta sonrası dışarıdan geçen hırsızların evde kimse yok düşüncesiyle yine birtakım operasyonlar, hırsızlık durumları söz konusu olabilir. Bu durumda güvendiğiniz bir komşu ya da akrabanızdan posta kutunuzun boşaltılması konusunda yardım alabilirsiniz”

DİĞER ÖNLEMLERİ DE GÖZ ARDI ETMEYİN

Evi sigortalatmanın yanı sıra pencerelere demir parmaklıklar taktırmak, güçlü menteşe ve sürgülerle donatmak, güvendiğiniz bir komşudan yardım istemek, çeşitli kamera ve alarm sistemleri kurmak da hırsızlara karşı alınacak diğer önlemlerden. Üstelik gelişen teknoloji ile birlikte evinize yaklaşan hırsızdan cep telefonu aracılığıyla anında haberdar olmanız bile mümkün

Haber: Mustafa KILINÇ