Bitlis’in Hizan ilçesinde avcıların bilinçsiz avlanmaları nedeniyle, alınan karar doğrultusunda 3 yıllık avlanma yasağı getirildi.

Hizan Kaymakamlığı'nca, İlçedeki Kültür Merkezinde, köy muhtarları ve korucular ile "av mevzuatı ve avcılık faaliyetleri" ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısı neticesinde ilçede 3 yıl boyunca avlanma yasağı uygulanması kararı alındı.

Düzenlenen bilgilendirme toplantısında, muhtarlara ve koruculara, İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerince, 4915 sayılı “Kara Avcılığı” Kanunu hakkında bilgi verilirken, Bitlis Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ise, 2014-2015 yılında alınan Merkez Av Komisyonu Kararları ile ilgili bilgilendirme yaptı.

'İLÇEDE 3 YIL BOYUNCA AVLANMAK YASAK'

Düzenlenen toplantıda konuşan Hizan Kaymakamı Sedat İnci, ilçe dışından gelen avcıların bilinçsiz avlanmaları nedeniyle dışarıdan gelen avcıların 3 yıl boyunca ilçede av yapmasının yasaklandığını söyledi.

Kara Avcılığı Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde yaban hayatı korumak için gereken tüm tedbirlerin alınacağını aktaran İnci, "Yaban hayatı kaynaklarımız ve bunların oluşturduğu biyolojik çeşitlilik, sadece ülkemizin değil bütün dünyanın ortak bir mirasıdır. Yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir olması, devletimizin üzerinde durduğu konuların başında gelmektedir. Son dönemlerde yapılan bilinçsiz avlanma nedeniyle bölgemizdeki yaban hayatı neredeyse yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Bilinçsiz avlanma nedeniyle ilçede yaban hayatı bitme noktasına gelmiştir. Bu ne yazık ki bizim adımıza acı bir tablodur. Bu amaçla yaban hayatın korunması adına düzenleyeceğimiz eğitim ve bilinçlendirme seminerleri devam edecek." diye konuştu.

Kaçak ve usulsüz avlanan avcılara yönelik koruma ve kontrol çalışmalarının gece gündüz devam edeceğini belirten İnci, yaban hayatının korunması ve bu mirasın gelecek nesillere taşınmasında avcılara da büyük sorumluluklar düştüğünü ifade ederek, şöyle devam etti: "Avcılarımızın, yaban hayatın sürdürülebilirliği adına avlanırken kanunlara, vicdana ve avcılık etiğine uygun davranmaları gerekir. Bizler de bu anlamda kaçak avcılık yapan ve 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'na aykırı olarak hareket eden tüm avcılar hakkında gerekli idari işlemleri yapacağız."

Bitlis Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü adına sunum yapan Sait Çeker de Hizan'daki doğal güzelliklerin korunması için herkesin gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini ifade etti.

Daha sonra, Hizan Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Hakan Ateş'in derneğin kuruluş amacını anlattığı toplantı, katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.