Hollanda HSYK Üyesi ve Avukat Nazmi Türkkol, Hidayet Karaca’nın tutuksuz yargılanmasına dair kararın savcılık tarafından uygulanmaması ve kararı veren hakimlerin tutuklanmasını eleştirdi. Demokratik bir ülkelerde bunun mümkün olmadığını söyleyen Türkkol, "Hollanda'da bir hakimin verdiği kararı diğer hakim kaldıramaz." dedi.

Zaman Hollanda'ya açıklamada bulunan Hollanda HSYK Üyesi, Rotterdam Başkonsolosluk Hukuk Danışmanı ve Avrupa Türk Avukatlar Birliği Başkanı Nazmi Türkkol, Hollanda'da her mahkemenin bağımsız olduğunu, hakimin verdiği bir karara başka bir hakimin reddedemeyeceğini söyledi.

ÜST MAHKEMEYE BAŞVURULABİLİR

Türkkol, "Hollanda genelinde şehirlerde bulunan her mahkeme bağımsızdır. Bir hakimin verdiği karar ancak temyiz mahkemesine gidilir. Oradan bir sonuç alınamaz ise 'Hoogeraad' dediğimiz 'Yüksek Mahkeme' son kararı verir. Hakime, 'seniN verdiğin karar şu kurallar içerisinde doğru değil' der. Hollanda'da bütün mahkemeler bağımsızdır. Uyumsuzluklar ciddi bir sorun oluşturduğu zaman Danıştay müdahale eder. Elbette Danıştay'ın vereceği karar bağlayıcıdır." ifadelerini kullandı.

SİYASİ İRADE MAHKEME KARARLARI HAKKINDA SÖZ SÖYLEYEMEZ

Hollanda'da hakimlerin davalara titiz ve tarafsız bir yaklaşım içinde baktıklarını ifade eden Nazmi Türkkol "Amsterdam'da bir ağır ceza hakiminin verdiği kararı, yine Amsterdam'daki başka bir ağır ceza hakimi değiştiremez veya geçersiz sayamaz. Çünkü böyle bir yetkisi yok. Bir önemli husus ise Hollanda'da hakimler kesinlikle medyaya açıklamada bulunamaz. Onlarında böyle bir yetkisi yok. Sadece Hollanda'nın Parlamento Başkenti Lahey'de hakimler adına bir sözcünün medyaya açıklama yapma yetkisi vardır. Hiçbir siyasi irade de mahkemenin verdiği kararla ilgili bir söz söyleyemez. Söylediği takdirde mahkemenin verdiği karara gölge düşürmüş olur. Hollanda'da şimdiye kadar böyle bir durumda olmadı diyebiliriz. Kararlar genelde somut delillerin bulunması akabinde verilir. Hakimlerde bu konuda çok iyi bir çalışmanın ardından kararlarını titiz ve ölçülü verirler." dedi.