Hollanda'da yaşayan bir işadamı, 20 yıldır topladığı Çanakkale Savaşları ile ilgili malzemelerle evini Çanakkale müzesine dönüştürüyor. Bülent Türker, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü dolayısıyla önemli bir projeye imza atıyor. Yıllardır Avrupa'da gezici müzeyle elindeki tarihi eserleri sergileyerek tanıtan Türker, bunları müzede toplamak için çalışma başlattı.

Hollanda'da banka müdürlüğünden emekli olduktan sonra ticaretle uğraşan 59 yaşındaki Türker, elinde bulunan Çanakkale Savaşları'na ait 500'den fazla malzemenin yer aldığı koleksiyonu, Rotterdam şehrindeki 300 metrekarelik bahçeli evini müze haline getirerek sergileyeceği söyledi. Avrupa'daki festivallerde gezici müzelerle eserleri gösterime sunduğunu kaydeden Türker, "Her festivalde 100 binden fazla ziyaretçi geldi. Orada yüz binlerce Kınalı Hasan, Seyit Onbaşı, İstiklâl Marşı gibi büyük poster ve broşürleri ücretsiz dağıttık. Yedi kitabımdan birisi olan ve 50 baskı yapan Çanakkale Kahramanları da yine 50 bin kişiye, aynı şekilde çoğu ücretsiz dağıtıldı." dedi.

Hollanda'da bir bina kiralayıp müzeye dönüştürmek için Türkiye'de girişimde bulunduğunu ancak destek alamadığını da belirten Türker, yapacağı çalışmayı şöyle anlattı: "Olumlu bir cevap alamayınca çözümü kendim buldum ve evimi müze haline getirmeye karar verdim. Evimde oluşturacağım müzede Çanakkale Savaşları'nda kullanılan Türk bayrağı, Türk komutanının şehit olduktan sonra İngiltere'ye giden altın köstekli saati, Fransız ve İngiliz komutanlarının kullandığı dürbünler, kılıç ve süngülerle tabancaların yanısıra o günlerde çıkan Fransız dergileri ve gazetelerinde savaşı anlatan makaleleri sergileyeceğim."