Artvin'in Hopa ilçesinde meydana gelen ve 8 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin de sel sularına kapılarak kaybolduğu afetin en etkili olduğu alanlardan biri Sugören köyü oldu. Köydeki afetzedeler dere ıslah çalışmalarının yeterince kuvvetlendirilmediğini ve afete ihmallerin neden olduğunu savundu.

Artvin Hopa’da yaşanan sel felaketinden en çok etkilenen köylerden biri olan Sugören köyü, köprünün ve köyün içinden geçen derenin kurbanı oldu. 2 binden fazla kişinin yaşadığı köyde 2 yıl önce dere üzerine inşa edilen köprünün ayakları dere içerine yapıldı. Derenin akış alanını daraltan ayaklar geçen gün yaşanan sel felaketinde dağdan inen ağaç ve kayalar nedeniyle tıkandı. Şiddetli akıntı yön değiştirerek, yıllar önce dere yatağı olduğu öğrenilen yoldan köyün içine aktı. Çok kısa sürede köyün tamamı sular altında kaldı. Akıntı ile birlikte sürüklenen ağaç ve kaya parçaları köy meydanına ve evlerin içerisine doldu. Köydeki cami, okul ve onlarca araç kullanılamaz hale geldi. Elektrik ve suyun olmadığı köyde afetzedeler hala temizlik çalışması adına yeterince ekip gelmediğinden dert yandı. Vatandaşlar temizlik çalışmalarını kendileri yapmaya başladı. Yaşanan sel felaketinin dere taşması sonucu oluştuğuna dikkat çeken afetzedeler, dere ıslah çalışmalarının yeterince kuvvetlendirilmediğine dikkat çekti. Afetzedeler, yaşanan afete, ihmallerin neden olduğunu söyledi.

DEVLETİMİZİN İMKANI YOK MU?

Sel sularının gelmesiyle birlikte oturduğu evi kullanılamaz hale gelen Fatma Yegen, "Afetten köy olarak hep etkilendik. 2 sene önce de aynı yerde afete yakalandık. Çocuklarımın evinde eşyası, hiçbirşeyi kalmadı. Yaşanan afette hep ihmaller var. Bu kadar gündür heyelandan etkilenen yollarımız açılmadı. Devletimizin imkanı yok mu? Var." dedi.

Diğer afetzedeler ise "Yetkililer gelerek, 'dereler çok iyi yapıldı, bir daha heyelan olmaz' dedi ama 2 yıl önce yaşadığımız afetten daha büyük bir afet yaşadık. Devletin bunlara bir çözüm bulması lazım. Bodrum katlarımızı hep sular bastı. Kendi imkanlarımızla temizlik yapmaya çalışıyoruz. Dere yatağının temizlenmesi gerekiyor. Yoksa yeni bir yağmurda aynı manzarayı yaşayacağız." ifadelerini kullandı.