Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Sekreteri Bilgin Başaran’ın, iktidarı destekleyen, hakim ve savcıları baskı altına alan açıklamaları yargıya taşındı. Eskişehir’de usulsüz dinleme iddiası soruşturmasında tutuklanan eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık, HSYK Genel Sekreteri Başaran’ın açıklamalarının görevli hakim ve savcılara açık bir tehdit olduğu gerekçesiyle savcılığa başvurdu. Başaran hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmasını isteyen Arık, yargılamaların adil bir şekilde yapılmasını engellediği gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti.

HSYK Genel Sekreteri Başaran, bir açıklamasında, AK Parti’nin tek başına iktidar olamamasının 'paralel yapı' ile mücadeleyi aksatmayacağını belirtti. 'Paralel yapı' iddialı soruşturmalarda tutuklu bulunan 66 şüpheliye yönelik 'tahliye' kararı veren hâkim Mustafa Başer ve Metin Özçelik için ‘kamikaze hâkimler’ diyen Başaran, yeni kamikaze girişimlerin ortaya çıkabileceğini, bunlara izin vermeyeceklerini ifade etmişti.

‘AÇIKLAMALAR YARGIYA AÇIK BİR TEHDİT’

Açıklamanın sözde paralel yapı davalarına bakan hâkim ve savcıları tehdit olduğunu belirten, usulsüz dinleme iddiası soruşturmasında tutuklu bulunan Arık, avukatı Turgay Balaban aracılığı ile Başaran hakkında savcılığa şikayette bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, Başaran için adli, idari soruşturma yapılması için kamu davası açılması talep edildi, cezalandırılması istendi. Arık, dilekçesinde, Başaran’ın açıklamasının yargıyı açıkça etkilemeye yönelik olduğuna vurgu yaptı. Arık, “Başaran, paralel yapı davasında yargılanan kişilerin mutlak surette suçlu olduğunu, bu dosyalarda tahliye, beraat kararları verecek hâkimlerin öncekiler gibi aynı şekilde tutuklanacağını ima etmiştir. Bu dosyalardan tahliye kararı veren hakimlerin 'paralelci' olarak fişleneceği, tayinlerin buna göre belirleneceği açıkça belirtilmiştir." dedi.

‘YARGI SİYASİ HESAPLAŞMANIN SİLAHI OLARAK KULLANILIYOR’

Dilekçede, Anayasa’nın 138. maddesinde, "Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez; tavsiye ve telkinde bulunamaz.' yönündeki kararın yok sayıldığı vurgulandı. Şüphelinin 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs suçlarını işlediği açıktır.” denildi. Bu kapsamda savcıdan, Başaran hakkında adli ve idari soruşturma açılarak cezalandırılma talep edildi.

Eski İstihbarat Şube Müdürü Mustafa Arık’ın avukatı Turgay Balaban da HSYK Genel Sekreteri'nin, sözleri ile açıkça suç işlediğini belirtti. “Mahkeme kadıya mülk mü, göreceğiz” diyen Balaban, “Anayasanın 138. maddesi ayaklar altına alınmış, TCK’nın 288 ve 277. maddesi çiğnenmiştir. Yargı erki siyasi hesaplaşmaların silahı olarak kullanılmaktadır. Başaran, sözde paralel yapı davalarında yargılanan herkesi peşinen suçlu ilan etmiştir.” diye konuştu.