Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde bağımsız aday olan Hakim Orhan Gödel, Kurul'un kararnamelerindeki Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, anayasa, yasa ve yönetmelik ihlallerini tespit eden bir rapor hazırladı. Gödel, HSYK’nın son atamalarını incelediği raporunda Anayasa’nın ‘hukuki güvenlik ve belirlilik’, ‘kanun önünde eşitlik’, ‘kuvvetler ayrılığı’, ‘mahkemelerin bağımsızlığı’ ile ‘hâkimlik ve savcılık teminatı’ ilkelerinin çiğnendiğini saptadı. Gödel’in hazırladığı rapora göre HSYK atamalarında terfi ve sicil değerlendirmeleri pozitif olan kişiler, haksız atamalara tabi tutuldu, liyakat, ehliyet ve eşitlik ilkeleri gözetilmedi. Yürütme organının hoşuna gitmeyen veya yürütmenin istediği doğrultuda karar vermeyen hâkimler hiçbir gerekçe gösterilmeksizin tayin edildi. Medya ve siyasetçilerin miting meydanlarındaki beyanlarının etkisiyle yapılan atamalarla anayasa ve insan hakları sözleşmesinin özel hayata ilişkin maddeleri de ihlal edildi.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre Hakim Orhan Gödel, HSYK’nın son atamalarına yer verdiği “Yürütmenin Ruhunu Taşıyan HSYK Kararnameleri” başlıklı raporunda Anayasa’nın ‘hukuki güvenlik ve belirlilik’, ‘kanun önünde eşitlik’, ‘kuvvetler ayrılığı’, ‘mahkemelerin bağımsızlığı’ ile ‘hâkimlik ve savcılık teminatı’ ilkelerinin çiğnendiğini saptadı.

LİYAKAT, EHLİYET, EŞİTLİK YOK

Habere göre raporda şu tespitler yer aldı: “Terfi ve sicil değerlendirmeleri pozitif olan kişiler, haksız atamalara tabi tutulmuştur. Liyakat, ehliyet ve eşitlik ilkeleri gözetilmemiştir. Umumiyetle atananların kişisel, ailevi ve sağlık durumları gözetilmemiştir. Kanun ve yönetmelik, sağlık koşulları açısından kişilere kolaylık ve öncelik tanımaktadır. Ancak bu hususlar gözetilmemiştir. Şeffaf ve öngörülebilir değildir.”

HAKİMLİKTEN SAVCILIĞA

Raporda, atamalarla ilgili şu değerlendirmeler yapıldı: “Özel durumlarda yapılacak atamaları haklı kılacak hususlar bulunmamaktadır. En az hizmet sürelerini doldurmayan hâkim ve cumhuriyet savcılarının istekleri dışında hâkimlikten cumhuriyet savcılığına veya cumhuriyet savcılığından hâkimliğe atanmaları yapılmıştır.”

DİSİPLİN SORUŞTURMASI YOK

Atamaların disiplin ve soruşturmayı gerektiren, belge ile sabit olan durumlar olmaksızın yapıldığı kaydedilen raporda, atamalarda objektif ölçütlerin dikkate alınmadığı, gerekçe bulunmadığı vurgulandı. Müfettiş raporu ya da birim amirleri tarafından görev yerinin değiştirilmesi gerektiği yönünde düzenlenmiş raporlar bulunmayan hâkim ve savcıların atamasının yapıldığı kaydedildi.

DİYET VE ÖDÜLLENDİRME

Raporda, “Kararnamelerin zamanlamaları ve çıkış şekilleri itibarıyla bir tür “diyet” ve “ödüllendirme” kararnameleri oldukları anlaşılmaktadır. YBP temsilcilerinin ve destekçilerinin adeta peşinen ödüllendirildikleri buna karşılık bağımsız adaylar ve bazı YARSAV üyelerinin de cezalandırıldıkları görülmektedir” denildi.

HEDEFTEKİ SAVCILAR

Raporda, hükümetin hedefinde olan savcıların kararnameyle görevden alınıp tayine maruz bırakıldığı kaydedildi. “Yürütme organının ve HSYK’nın kanuna ve hukuka açıkça aykırı müdahaleleriyle kamuoyuna mal olmuş bazı soruşturma dosyalarını yürüten savcılar, başsavcıvekilleri ve başsavcılar, önce basında veya siyasetçiler tarafından hedef gösterilmiş, ardından kararnamelerle sadece unvanlarının alınması ile yetinilmemiş aynı zamanda çok kısa sürelerle birden fazla tayine maruz bırakılmışlardır. Bu soruşturmaları devralanlar ise kısa sürede basamakları hızla katederek, başka hiçbir kriter olmaksızın unvanlı görevlere getirilmiştir” tespiti yapıldı.

HOŞA GİTMEYEN HAKİMLER

Yürütme organının hoşuna gitmeyen veya yürütmenin istediği doğrultuda karar vermeyen hâkimlerin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin tayin edildikleri belirtildi.

Raporda, “Farklı düşünmek veya sosyal medyada farklı bir ses olmak HSYK açısından bir tayin sebebi haline gelmiştir” denildi.

DESTEK VERMEYENLER FİŞLENDİ

Medya ve siyasetçilerin miting meydanlarındaki beyanlarının etkisiyle yapılan atamalarla Anayasa ve insan hakları sözleşmesinin özel hayata ilişkin maddelerinin ihlal edildiği kaydedildi. Raporda, HSYK üyeliğine aday olup seçilemeyenler, hükümet eksenli YBP’ye destek vermeyen hâkimler ile bağımsız adaylara destek olan bazı hâkim ve savcılar fişlenerek bu kararnamelerle cezalandırıldığı vurgulandı.