Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Personeli Disiplin Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre HSYK personeli için disiplin amirleri cetveli oluşturuldu.

Genel sekreterlikte görevli şube müdürü, bilgi işlem müdürü, avukat, mali hizmet uzmanı ve yardımcısının disiplin amiri genel sekreter yardımcısı oldu. Üst disiplin amiri ise genel sekreter.
Genel sekreterlikte görevli mütercim, programcı, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, çözümleyici, şef, sekreter, şoför, psikolog, mühendis, istatistikçi, tekniker, teknisyen, hizmetli, dağıtıcı ve diğer personelin üst amiri şube müdürü oldu. Bu birimlerin üst disiplin amiri de genel sekreter yardımcısı.
HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda şube müdürünün disiplin amini başkan yardımcısı, üst disiplin amiri başkan oldu.
Burada görevli şef, bilgisayar işletmeni, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, sekreter, şoför, hizmetli ve diğer personelin disiplin amiri şube müdürü, üst disiplin amiri teftiş kurulu başkan yardımcısı oldu.

657 SAYILI KANUNA TABİ ÇALIŞANLARA UYGULANACAK

HSYK personelinin disiplin âmirlerini, disiplin ve yüksek disiplin kurullarının çalışma ve karar verme usulü ile yetkilerini, disiplin işlemlerinde uygulanacak usul ve esasları belirlemeyi amaçlayan personel disiplin yönetmeliği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tâbi olarak çalışan personeli hakkında uygulanacak.
Disiplin soruşturmasının yapılması ve karara bağlanmasında, HSYK personelinin suç işlediği anda görevli olduğu yerdeki disiplin âmiri yetkili olacak.
Başka bir kuruma atananların veya başka bir kurumda görevlendirilenlerin soruşturma dosyaları verilmiş cezaların uygulanabilmesi için yeni kurumlarına gönderilecek.

DİSİPLİN KURULU VE YÜKSEK DİSİPLİN KURULU

Disiplin Kurulu, genel sekreterin teklifi ve başkanın onayı ile belirlenen üç genel sekreter yardımcısı; Teftiş kurulu başkanının teklifi ve başkanın onayı ile belirlenen iki teftiş kurulu başkan yardımcısından oluştu. Aynı şekilde birer yedek üye belirlenecek.
Disiplin kuruluna, genel sekreterin teklifi ve başkanın onayı ile belirlenen genel sekreter yardımcısı başkanlık edecek.
Yüksek disiplin kurulu, genel sekreterin başkanlığında, teftiş kurulu başkanı, genel sekreterin teklifi ve başkanın onayı ile belirlenen iki genel sekreter yardımcısı, teftiş kurulu başkanının teklifi ve başkanın onayı ile belirlenen bir teftiş kurulu başkan yardımcısından oluştu. Aynı şekilde birer yedek üye belirlenecek.
Disiplin cezalarına itirazlar da dâhil olmak üzere hakkında disiplin işlemi yürütülen kurul personelinin üyesi olduğu sendikanın temsilcisi disiplin kurullarına katılabilecek. Sendika avukatlarına da temsilcilik görevi verebilecek.
Temsilcinin disiplin kurullarına katılabilmesi için sendikanın üye sayısı bakımından yeterli olup olmadığına bakılmayacak. Görevlendirme yazısı temsilci tarafından toplantı başlamadan önce disiplin kurullarına sunulacak.