Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Koza-İpek Medya Grubu'na yönelik operasyona sert tepki gösterdi. Özgür medyaya dönük bu girişimi, 'Son derece üzüntü verici ve akıl tutulması bir durum' olarak değerlendiren Çıtırık, ülke demokrasisi, temel hak ve özgürlüklere; basın, düşünce ve hürriyetine doğrudan yapılan bu saldırıyı kınadı.

Çıtırık, “Siyasi iktidar kendisini benimsemeyen düşünce ve kuruluşlara dönük baskı, sindirme ve yıldırmalara ısrarla devam ediyor. Bugünkü iktidar artık bir seçim hükümetine dönüşmüştür. Seçim hükümetlerinin görevleri sınırlıdır. Bu sınırlılık ve hukuk devleti içerisinde kalarak işlemlerini devam eder. Ancak üzülerek gözlemlemekteyiz ki; kendisi gibi düşünmeyen, kendisi gibi yaşamayan tüm isimlere, kurum ve kuruluşlara yönelik ciddi bir baskı, sindirme ortamı beklenmekteydi. Bunu de siyasi iktidar gerçekleştirdi. Türkiye’nin dünyadaki itibarını ciddi bir şekilde geriletecek bir olaydır.” dedi.

Kural ve kurumlarıyla işleyen demokrasilerde özgür basının susturulamayacağını ve medyaya el konulamayacağını vurgulayan Çıtırık, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Anayasa ve Türkiye’yi bağlayan birçok anlaşmada bu durumun açık bir şekilde belirtildiğini kaydetti. Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu anlamda ülkedeki hür basını, yurttaşın doğru haber alma hakkını yerine getirmeye çalışan basın kurumlarına yönelmiş olan bu hareketleri doğru bulmuyoruz. Bu eylemleri gerçekleştirenleri kınıyoruz. Bu demokrasiye, hukuk devletine, temel ve hak özgürlüklere doğrudan bir saldırıdır. Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan bu temel hak ve özgürlüklerin özünü dokunulduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu anlamda siyasi iktidar hukuku içselleştirmeli ve hukuk devleti sınırları içerisinde işlemlerini gerçekleştirmelidir. Artık hukuk devletinde zorbalık ve keyfilikle çıkarlarınıza göre hareket edemezsiniz. Bu hatalı eylemleri yapanların bundan dönmelerini diliyorum.”

Bu girişimlerin takipçisi olacaklarının altını çizen Çıtırık, “Konusu suç teşkil eden emirler yerine getirilemez.Bu emri yerine getirenler sorumluluktan kurtulamaz. Anayasa’da bu husus net bir şekilde düzenlenmiştir. Bunları yapanlar mutlaka yargı önünde hesap verecektir.” diyerek sözlerini tamamladı.