Hukukçular 'Türkiye Adaletini Arıyor' mitingiyle hukukun üstünlüğüne vurgu yapmak amacıyla yürüyecek. 5 Nisan Avukatlar Günü'nde Bursa Kent Meydanı'nda gerçekleştirilecek ‘Türkiye Adaletini Arıyor' mitinginin ardından 6 Nisan'da başlayacak yürüyüş 5 gün sonra İzmir'de sona erecek. Yürüyüşe avukatların yanısıra, hakim ve savcılar ile bazı partiler ve sivil toplum örgütleri de destek veriyor.

Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, 'Türkiye Adaletini Arıyor' girişiminin hiçbir siyasi amaç taşımadığına vurgu yaparken, bu etkinliğin yalnızca güven yitiren adaletin yeniden tesis edilmesine yönelik olduğunu söyledi. Demiröz, Türkiye Barolar Birliği, YARSAV ve Yargıçlar Sendikası'nın girişimin bileşenleri olduğunu açıkladı. Baro Başkanı Demiröz, şunları kaydetti: "Neyi ararsınız; kaybettiğiniz şeyi. Türkiye'de en azından halkın algısı açısından söylüyorum, yargıya ve adalete olan güven hemen hemen hiç kalmadı. Biz, hukukçular olarak bu güven kaybının yaratacağı sonuçları görebiliyoruz. Bu çöküşü, yozlaşmayı seyredemeyiz. Bu bize tarihsel bir sorumluluk yüklüyor. 5 Nisan Pazar günü başlatacağımız eylemin temelinde bu var. Adalet duygusunu kaybetmiş bir toplumun geleceği yoktur. Bunu yeniden tesis etmek için tüm hukukçular sadece Bursa Barosu değil, Barolar Birliği, yargı örgütleri, hukukçu akademisyenlerimiz, yüksek yargıçlarımız var. Ama bizim polisimiz yok, jandarmamız yok, bizim müeyyide gücümüz yok. O zaman dayanacağımız tek güç halktır. Bu nedenle aylardır Bursa Barosu olarak 5 Nisan'daki buluşmaya hazırlanıyoruz. Kenar mahallelerdeki hemşehri derneklerimizden sendikalara, kadın kuruluşlarına başarabileceğimiz ölçüde gittik, onların da görüşlerini alarak mitingi yapmaya çalışıyoruz."

HUKUKÇULAR ÖNCÜLÜĞÜNDE BİR HALK HAREKETİ BAŞLATIYORUZ, BOŞLUĞU DOLDURAMAZSAK ÇETELER DOLDURUR

Miting ve İzmir'e yapılacak yürüyüşün tarihsel bir adım olduğunu savunan Demiröz, hareketin tüm Türkiye'de açılan yeni bir mücadelenin ilk adımı olduğunu dile getirdi. 6 Nisan günü İzmir'e 5 gün sürecek adalet yürüyüşü başlatacaklarını anlatan Baro Başkanı Demiröz, "Bu tabii ki bir sembolik yürüyüşüdür, yerleşim birimlerinde yürüyeceğiz, halkla birlikte olacağız. Miting ve adalet yürüyüşleri bir başlangıç, son değil. Ne zamana kadar; amaçladığımız sonuç gerçekleşinceye kadar. Yani adil yargı, güvenilir yargı oluşana kadar bu mücadele sürecek. Bu bir Türkiye'de ilk. Hukukçular öncülüğünde bir halk hareketi başlatıyoruz. Bursa'dan ilk adımı atıyoruz. Başarılı olmak zorundayız, çünkü bu güvensizliğin yarattığı boşluğu hukukçular halkla birlikte biz dolduramazsak bu boşluğu çeteler, mafyalar ve rüşvet lobileri dolduracak. Bu da ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğinin olmaması anlamına gelir. Halkımızdan destek istiyoruz." şeklinde konuştu.

SİYASET ELİNİ YARGININ ÜZERİNDEN ÇEKSİN

Miting ve yürüyüş sonrası, hukukçular olarak 'Evet bunları yaptık, başardık' diye evlerine dönmeyeceklerini belirten Demiröz, şöyle devam etti: "Bunları katlayıp arşivlerimize kaldırmayacağız. Bu bir başlangıç. Bundan sonra tüm ülke çapında hem barolarımız hem yargı örgütlerinin temsilcileri hakim savcılarımızla hem de sivil toplumla kendi illerinde bu mücadelenin alt yapısını oluşturacağız. Siyaset yargının üzerinden elini çeksin. Gerçekten halkımız bu adaleti talep eder, haksızlık ve hukuksuzlukların sona ermesini isterse bu yaratılan bu gücün önünde boyun bükmeyecek bir siyasi irade düşünmüyoruz. Bizi görmezlikten gelecekleri mümkün değil. Siyasetten tamamen uzağız. Hiçbir siyasi yapıya kar sağlamak veya zarar vermek istemiyoruz. Şu anda iktidarda kimin olduğunun da bizim için önemi yoktur. Bugün mevcut iktidar tekrar seçimi kazanabilir, MHP kazanabilir ya da CHP kazanabilir, bizim yol haritamız bellidir. Tüm iktidarlara karşı tarafsız bağımsız yargı ve özgür savunmayı kurmaktır amacımız, bu kuruluncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz."