Adliye önünde hukuksuzluklara tepki gösterdikleri gerekçesiyle geçtiğimiz günlerde 30 kişinin gözaltına alınması adliye önünde protesto edildi. Protestoya gözaltına alınıp serbest bırakılanlar da katıldı. Protesto da Meclis'e gelmesi beklenen iç güvenlik paketi de sert bir dille eleştirildi.

Şanlıurfa’da hukuksuz gözaltılar adliye önünde protesto edildi. 30 kişinin gözaltına alındığı ve sorgusunun ardından tamamının serbest bırakıldığı gözaltı protestosu yine adliye önünde protesto edildi. Pankartların taşındığı eylemde, Meclis'e gelmesi planlanan iç güvenlik paketi de protesto edildi. Sessiz gerçekleşen eylemde konuşan Avukat Harun Kaplama, yapılan operasyonun Anayasa, Avrupa İnsan Hakları sözleşmesine aykırı olduğunu söyledi.
Hukuku hiçe sayarak gözaltına alınıp, haksız bir şekilde cezaevine atılan emniyet ve medya mensuplarına aylar geçmesine rağmen iddianame hazırlanmadığını anımsatan Kaplama, “Şimdi de adliye ve emniyet önünde toplanan ve mağdur olduğunu düşündüğü kişilere Kur'an, cevşen ve dua ile destek olan insanlara suç yakıştırma peşine düşülmüştür. Adliye önünde bulunduğu için müvekkillerime 'Yezid, zalim, hırsız kelimelerinin atıldığı iddia edilen sloganlarla kimin kast edildiği' sorulmuştur.” dedi.

Keyfiliği ve hukuksuzluğu barışçıl bir şekilde protesto edenleri gözaltına alma noktasına gelindiğinin altını çizen Kaplama, “Bu durum Anayasamızın düşünceyi açıklama ve yaymayı düzenleyen maddelerine Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğünü teminat altına alan 10. Maddesine, barışçıl toplanma hakkının 11. Maddesine alenen aykırıdır. Buradaki yıldırma ve sindirmeye yönelik her hamlenin kanunlar çerçevesinde hesabının sorulacağı ve kimseye düşüncelerini ifade etmekten alı koyamayacaklarını belirtmek isterim.” şeklinde konuştu.

GÖZALTINA ALINAN POLİSİN EŞİ DÜŞÜK YAPTI

Bu arada 30 kişinin gözaltına alındığı operasyonda bir polis eşinin üzüntüden düşük yaptığı öğrenildi. Hamile eşin, bir aylık rapor aldığı bildirildi. Konu ile ilgili üzüntülerini paylaşan Avukat Kaplama şu ifadelere yer verdi: “Müvekkillerimiz gözaltına alınınca emniyete gittiğimizde polislerin de gözaltına alındığını gördük. Ancak perşembe günü polis gözaltına alındığı için eşi üzüntüden düşük yapmış. Bu insan olarak bizi derinden üzdü. Volkan Kemaş isimli polis eşi düşük yapmış ve bir aylık rapor almış.” şeklinde konuştu.

“TOPLUMUN CANAVARLAŞAN CEBERRÜT DEVLET ANLAYIŞINA DUR DEMELİ”

Gaziantep’te yaşanan ‘sık ulan sık’ skandalı ve kelepçelendiği için ölen kameraman olayını anımsatan Avukat Harun Kaplama, son yaşanan olayların toplumu nasıl bir tehlike beklediğine işaret olarak yorumladı. Kaplama, “Toplumun canavarlaşan bir ceberrüt devlet anlayışına artık dur demesi gerekir. İnsanların temel hak ve hürriyetler üzerindeki tasarruflarından korkan bir devlet anlayışı olamaz. Evrensel değerlerin hâkim olduğu bir Türkiye ancak yeni Türkiye olabilir.” sözleri ile planlanan iç güvenlik yasasına tepki gösterdi.

'HUKUKSUZLUKLAR DEVAM ETTİĞİ SÜRECE BURADA OLACAĞIZ'

Öte yandan yine protestoya gelen vatandaşlar gözaltına alınmaktan korkmadıklarını söyledi. Protestoya katılan esnaf Akan Işıkyıldız, haklı tarafta oldukları için soğuk, kış dinlemeden hukuksuzlukları protesto edeceğini dile getirdi. “Zalim olmaktansa mazlum olmayı tercih ettik.” Diyen Işıkyıldız, şu ifadelere yer verdi: “Korkuttuklarını sanıyorlar, ama buraya kimse zorla gelmiyor. Herkes hür iradesiyle geliyor. Bizim Yezitlerle sorunumuz yok, sorunumuz Yezidilikte. Yezidilik makamına aday olanlara karşıyız. Kaba kuvvet uygulamayı bilmeyiz, ama Hüseyin gibi başımızı uzatmayı bilmiyor muyuz? O yüzden buraya geldik. İbrahim’i taraf olduğumuz için geldik. İbrahimler ateşten korkmaz. Hukuksuzluklar devam ettiği sürece burada olacağız.”