Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nde Amara Kültür Merkezi'ndeki patlamaya bir canlı bombanın neden olduğu kesinleşti. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, ''Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik. Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor'' dedi. 
Bu arada Suruç Belediyesi'ne ait araçlardan "İkinci bomba ihtimali var" anonsları yapıldı ve vatandaşların patlamanın olduğu çay bahçesinin etrafından uzaklaşmaları istendi.

"CANLI BOMBA 18 YAŞINDA"
Hurriyet.com.tr'ye konuşan bölgedeki resmi kaynaklar, saldırının bahçede gençlerin arasına giren IŞİD sempatizanı 18 yaşında bir kadın tarafından gerçekleştiği yolunda bilgiler olduğunu öne sürüyor. 

TÜRK YETKİLİLER: IŞİD YAPTI
Reuters'a konuşan iki Türk yetkili ise "Elimizdeki kanıtlar Suruç'taki patlamanın IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor. Suruç'taki patlamanın bir intihar saldırısı olduğuna dair kanıtlar var" ifadelerini kullandı.

BÖLGEDEN UZAKLAŞIN ANONSU
Suruç Belediyesi’ne ait araçlardan Türkçe ve Kürtçe "İkinci bomba ihtimali var" denilerek halkın patlamanın meydana geldiği çay bahçesi çevresinden uzaklaşması istendi.

Bu arada Kobani’deki patlamanın Suruç’taki patlamayla birlikte eş zamanlı olarak meydana geldiği belirtildi.

VALİ: ÖLÜ SAYISI 28... CANLI BOMBA OLDUĞUNU KESİNLEŞTİRDİK
Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suruç’taki patlamanın canlı bomba olduğunu kesinleştirdiklerini söyledi.

Vali Küçük, ölü sayısının 30’a yükseldiğini belirterek, şöyle dedi:
"Derin üzüntü içerisindeyim. Bu terörü lanetle kınıyorum. Vefat eden kardeşlerime Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Canlı bomba olduğunu kesinleştirdik. Şu anda 28 ölü var, 100’e yakın da yaralı var. Bütün yaralılar sağlık kuruluşları ile hastanelere nakledildi onu ifade edebilirim. Canlı bomba ama 18 yaşında mıdır? Yaşı nedir, ne değildir onu henüz ekiplerimiz, güvenlik güçlerimiz tespit için uğraşıyor. Olay çok taze. Kimdir, kimliği hedir, onun hakkında henüz bir bilgimiz yok. Olay yeri inceleme ekibi ve pek çok güvenlik kuvveti, o araştırmayı yapıyor ve netice alacaklar. Netice alınca da kamuoyuyla paylaşacağız."

Patlamayla ilgili henüz gözaltı olmadığının bilgisini de paylaşan Vali Küçük, şunları söyledi:
"Suruç’a giriş ve çıkışlar vatandaşlarımızın güvenliği için, infiale karşılık kontrol altında. Her türlü provokasyona karşı da vatandaşlarımız uyanık olmalı. Orada güvenlik kuvveti olarak sayıca yeterliyiz. Her türlü tedbiri aldık. Henüz gözaltı yok. Yani olayla ilgili ekiplerimizin incelemesi yeni başladı, gelişmelerden bilgi vereceğiz. Şunu ifade edeyim, devletimiz bütün unsurlarıyla, kuvvetleriyle bölgededir. Yani bütün güvenlik kuvvetleri, jandarmamız arazide, polisimiz hepsi tedbir almıştır.  Daha sonra da tabi hükümetimizin sayın bakanları teşrif edecektir. Şu anda bir infial yok. Suruç’ta hepimiz çok üzgünüz."

PATLAMA YERİNDE KARGAŞA
Patlamanın şiddetiyle bölgeye akın eden çok sayıda vatandaş, kurtarma çalışmalarının güçlükle sürdürülmesine yol açtı. Bu nedenle polis bölgede toplananları uzaklaştırmak için büyük çaba harcıyor. Şanlıurfa kent merkezinden de ilçeye takviye polis ekipleri sevkedildi. Çevre il ve ilçelerden ambulanslar bölgeye gönderilirken, Diyarbakır’dan da ambulans helikopter ilçeye sevkedildi.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu öncülüğünde yaklaşık 300 kişi bu sabah 09.00 sıralarında Amara Kültür Merkezi bahçesinde toplandı. Burada toplu kahvaltı yapan grup, basın toplantısının ardından saat 12.00 sıralarında, Suruç’un karşısında bulunan Suriye’nin Kobani kentine gitmek üzere, sadece özen izinle geçiş yapılan Mürşitpınar Sınır Kapısı’na doğru yürüyüşe geçmeyi planladıkları ifade edildi.

Güneş anlamına gelen Amara Kültür Merkezi, DBP’li Belediye öncülüğünde ilçe halkının desteğiyle kuruldu. Burada el işi ve beceri kursları düzenlenip toplantılar yapılıyor.