Muharrem ayı nedeniyle Peygamberimiz'in kızı ve Kerbela şehidi Hz. Hüseyin’in annesi Hz. Fatıma ile ilgili ilk kez akademik bir sempozyum düzenlendi. Sivas Valisi Alim Barut, Hz. Fatıma’nın yaşantısının rehber olduğunu belirtirken, Kerbela olayından ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin katıldığı sempozyum 4 oturum şeklinde gerçekleşti. Sempozyumun akademik düzeyde ilk kez düzenlendiği belirtildi.

Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan sempozyumun açılışında konuşan Vali Alim Barut, Kerbela’dan ders alarak yaşanılması gerektiğine vurgu yaptı.

Kerbela’dan ders çıkarılması gerektiğine işaret eden Vali Barut, “72 şehidimiz var, onların zaten makamları belli. Ama o olayın getirdiği dersi iyi almamız gerektiğini ve bu şekilde bunalımlara düşmeden hayatımızı kıyamete kadar idame ettirmemiz gerektiğini bilerek bundan ders almamız gerekiyor.” diye konuştu.

Peygamber Efendimizin sünnetine ailesinin hayatının da dahil olduğunu ifade eden Vali Alim Barut, şunları kaydetti: “Dolayısıyla bizde Hz. Fatıma anamızın yaşantısı bizim rehberimizdir ve rehberimiz olmaya da devam edecektir. O hayattan almamız gereken dersleri öğrenmek üzere hazırlanan sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

“KERBELA BUGÜNDE DEVAM EDİYOR”

Belediye Başkanı Sami Aydın ise Hz. Fatıma denildiği zaman yürekleri yakan Kerbela olayının akıllara geldiğini kaydederek, “Kerbela bitmiş değil, Kerbela o günden sonra da devam etti, bugünde devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Bugün İslam coğrafyasında yaşananları da Kerbela olarak niteleyen Başkan Aydın, bu konuda eğitime ihtiyaç olduğunu anlatarak şöyle devam etti: “Kerbela’da şehit edilenler Peygamber’imizin torunları ve Müslümanlar, onları katledenler de sözde Müslüman. Bugün benzeri şeyleri yine görüyoruz. Özellikle geçen yıl tüyleri diken diken eden olay İŞİD denen terör örgütü birini keserken ‘Allahü Ekber’ diyor, kesilen de ‘Allahü Ekber’ diyor. Bunda bir gariplik var. İslam’ın bu kadar parça parça olmasını gerektirecek bir sebep yok. Allahımız, kitabımız, Peygamberimiz, kıblemiz bir… Asıl bizim sorunumuz İslam’ın paramparça olması. Bu kopukluğu birleştirmemiz ve bütünleştirmemiz lazım. Kerbela’da yaşananlar ile bugün yaşananlar aynı. İslam aleminde akan kanın durmasını temenni ediyorum."

Konuşmaların ardından sempozyuma geçildi. Oturum Başkanlığını yapan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Demircan, Hz. Fatıma ile ilgili ilk defa resmi kurumun üniversiteler ile işbirliği yaparak bir sempozyum düzenlediğini söyledi.