Türkiye Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, dünyada yeniden işleve sokulan hiçbir sinagogun Edirne’ninki kadar ses getirmediğini söyledi.

2010 yılında başlatılan restorasyon çalışmalarının ardından 26 Mart tarihinde hizmete açılan Edirne’deki Büyük Sinagog, Musevi Cemaati Edirne’de görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi. Toplantı öncesinde İstanbul’dan gelen Yahudi cemaati temsilcileri Büyük Sinagog'da dua etti.

Duanın ardından mabedin idari binasına geçildi. Türkiye Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, cemaatin üst düzey yöneticiler ve Yahudi din görevlileri basınla bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Türkiye Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Yahudilerin çeşitli sebeplerden dolayı yer değiştirerek bazı sinagogları terk ettiğini kaydetti. Daha sonra Almanya, Romanya, Macaristan ve Polondya’daki sinagogların yeniden işleve sokulduğun ifade eden İbrahimzadeh, yeniden yapılmış olan hiçbir sinagogun Edirne’ninki kadar ses getirmediğini vurguladı. İbrahimzadeh, “Umuyorum ki, bu sinagogumuzla hep birlikte hem Edirne’mizi ayağa kaldıracağız hem de memleketimizde huzura ve barışa hep birlikte yapmış olacağız.” dedi.

'Sinagogda din görevlisinin görevlendirilip görevlendirilmeyeceği' yönündeki bir soruya Cemaat Başkanı, “Kalıcı bir cemaatin olmadığı bir yerde din görevlilerini pek tutmuyoruz.” cevabını verdi. İbrahimzadeh, “Eğer buraya cemaat düzenli olarak gelmeye başlarsa, üniversitemize okuyan Musevi kökenli vatandaşlarımız artarsa ve onlar sinagog ihtiyacı duyarlarsa mutlaka buraya kalıcı bir din görevlisi atarız.” diye konuştu.

Türk Musevi Cemaati Türkiye Hahambaşısı Müşaviri Silvyo Ovadya da, Edirne Sinagogu, vakıfların ve cemaatin işbirliği içinde yaşatmaya çalıştığı bir eser olduğunu kaydetti. 1990’lı yıllarda buradaki Yahudilerin şehri terk etmesiyle ne yazık ki, yıkılmaya terk edildiğini anlatan Ovadya, şunları söyledi: “Buranın yavaş yavaş elden gidişini seyrettik. 2004 yılında başkan olduktan kısa bir süre sonra Edirne kökenli bir bakanımız dedi ki, kardeşim niye Edirne sinagogunu restore etmiyoruz. Biz de her yapmaya hazır olduğumuz belirttik. 2010 yılında yılından itibaren restorasyon başladı.”

Bulundukları salonun tarihinde ilk defa kullanıldığını dile getiren Ovadya, “Edirne’de daha önce 13-14 sinagog vardı. 1905 yılında Kaleiçi’nde yangın oluyor. Ve aşağı yukarı evlerin çoğu gidiyor. Sinagogların hepsi gidiyor. Edirneliler bir araya geliyor ve düşünüyorlar. Tek bir sinagogun yapılmasının daha iyi olacağına karar verildi. İçinde bulunduğumuz bu sinagogun inşaatına karar veriliyor. Bir yıl sonra sinagogun yapılması için Abdulhamit fermanı çıkıyor. 1907 yılının hamursuz bayramında bu sinagog hizmete giriyor.” şeklinde konuştu.

Edirne’de bir dönem 20 bin civarında Yahudi'nin yaşadığı bilgilerinin doğru olmadığını açıklayan Ovadya, “1920 yılında 6 bin 98, 1935’te 4 bin, 1955’te 638, 1965’e geldiklerinde ise 204 Yahudi Edirne’de yaşamaktaydı. 26 Mart tarihinde bu sinagog hizmete girdikten sonra cemaatimiz buraya önemli bir ilgi gösterdi.” açıklamasını yaptı.