Kayseri’de yaşayan 50 yaşındaki Mahmut Ilgın, ibret almak ve şükretmek için günlerini mahkeme salonlarında geçiriyor. 4 yıldır ağır cezalık davaları takip eden Ilgın, ibret verici davaların kendisine terapi gibi geldiğini söyledi.

SSK emeklisi Mahmut Ilgın’ın bir davranışı duyanları şaşırtıyor. 4 yıl önce bir yakınının davasını izlemek üzere mahkemeye gelen Ilgın, o tarihten sonra adliyeyi yol etti. Sebebi de, adliye koridorlarında ve duruşma salonlarında yaşananları gözlemleyerek olaylardan ders çıkarmak. Hafif bir depresyon rahatsızlığı olan Ilgın, ibret verici davaların kendisine terapi gibi geldiğini söyledi. İlk başlarda asliye ceza mahkemelerindeki davaları takip ettiğini anlatan Ilgın, sonraları mahkeme reislerinden izin alarak ağır cezalık davaları da izlemeye başladığını kaydetti.

“İbret alınacak çok olaya şahit oldum.” diyen Ilgın, normalde insanların bu tür davaları izlerken psikolojik yönden olumsuz etkilendiğini anlattı. Ilgın, “Bende tam tersi oluyor. Depresyon hastalığımda azalma olduğunu bile söyleyebilirim. Bu üzücü davaları insan izleyince şükrediyor ve ibret alıyor. Şu anda yolda yürürken bile daha dikkatli davranıyorum.” dedi.

İNSANLAR SUÇUN NE KADAR CEZA GEREKTİRDİĞİNİ BİLMİYOR'

Mahkeme salonlarında cinayetten, cinsel istismara, uyuşturucu ticaretinden, dolandırıcılığa kadar ibret verici yüzlerce dava izlediğini belirten Ilgın, 4 yılda hukuki yönden doğru bilgiler edindiğini anlattı. Cinsel taciz suçundan yargılanan bir çocuğun 10 yıl ceza aldığında, ‘Bilsem yapmazdım’ dediğini aktaran Ilgın, “İnsanlar hangi suçun ne kadar ceza gerektirdiğini bilmiyor. Cezaların ağır olduğunu bilseler, birbirlerine daha ılımlı davranırlar. Suç işleme oranı da en aza iner diye düşünüyorum.” dedi.

Mahmut Ilgın, bazı davaların eğitim amaçlı televizyonlardan yayınlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.