İç güvenlik paketinin polise 48 saate kadar gözaltına alma hakkı tanıyan maddeyle birlikte 13 maddesinin TBMM'de kabul edilmesi hukukçuları ayaklandırdı. Bursa'da Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan Bursa Demokrasi Güçleri, iç güvenlik paketini adliye binası önünde protesto etti. Bir grup avukat adliye giriş kapısında, 'Sıkıyönetim yasasına devam' yazılı pankart açıp slogan attı. ÇHD Bursa Şube Başkanı Fazilet Karaözbek, "Bu yasa sıradan bir yasa değildir, yasa ile rejim değişikliği amaçlanıyor." dedi.

Öğle saatlerinde Bursa Adalet Sarayı önünde toplanan çoğunluğu avukatlardan oluşan grup, Bursa Demokrasi Güçleri eylemine destek verdi. Bir grup avukat ise adliyenin ana giriş kapasında, 'Sıkıyönetim yasasına hayır' yazılı pankart astı. Avukatlar, 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Susma sustukça sıra sana gelecek', 'Faşizme karşı omuz omuza' şeklinde sloganlar attı.

Avukatların bu eylemi kalabalık tarafından alkışlandı. ÇHD Başkanı Avukat Fazilet Karaözbek, 6-7 Ekim Kobani eylemlerinin ardından gündeme getirilen yeni iç güvenlik paketinin hukuk hiçe sayılarak TBMM’de yasalaştırıldığını söyledi. Avukat Karaözbek, şunları kaydetti: "Devlet terörünü TBMM'ye dahi taşıyan AKP iktidarı arkasına sığındıkları çoğunlukla bu yasanın maddelerini Meclis'ten geçirmeye başlamıştır. Bu yasa sıradan bir yasa değildir. Bu yasa ile rejim değişikliği amaçlanıyor. Bu yasayla yargı yetkisi kolluğa, mülki idareye veriliyor. Bu paketle kimsenin güvenliği korunmuyor, aksine var olan temel anayasal hakları dahi ellerinden alınıyor. İç güvenlik paketi ile iktidar polisine herhangi bir hukuksal sınırlama ve yargısal güvence olmaksızın, 'öldürme ve hapsetme' yetkisi sağlamaktadır. Polise istediği kişiyi istediği yerde durdurma yetkisi verilmesiyle durmayanı öldürme yetkisi de birlikte geliyor. İktidar, polisine dur emrine uymayanı vurma yetkisini yasalaştırarak toplumsal muhalefette baskı ve korku yaratma, devlet şiddetini meşrulaştırma, yasal dayanağa ve güvenceye kavuşturma amacındadır."

12 Eylül faşist dikta rejimini çağrıştıran yasada polise verilen gözaltı yetkisi ile kişilerin 24 saate kadar gözaltında tutulabileceğini anlatan ÇHD Bursa Şubesi Başkanı Avukat Fazilet Karaözbek, şöyle devam etti: "Yani 1 Mayıslar’da valiliklerin yolların kapatılması, otobüslerin durdurulması gibi olağanüstü önlemler içeren kararları yanında yüzlerce binlerce kişinin gözaltına alınması kararını da görebileceğiz. 24 saatlik gözaltı sürecinde savcıya sadece bilgi vermek yeterli olacak. 24 saatin sonunda savcı gözaltı kararını 48 saat uzatabilecek, savcılığa gelen şüpheli 4 güne kadar hakim karşısına çıkmadan gözaltında kalabilecek. Bu yasa özel hayatı hiçe sayarak, kişilerin toplumdaki itibarı ve manevi varlığını rencide ederek kişiyi toplumdan uzaklaştırmaya, susturmaya va bastırmaya yöneliktir. Evinizde otururken her an kapınıza gelen polisler tarafından hakkınızda açılmış bir soruşturma sebebi ile ifadenizin alınması talebinde bulunalabilecektir. Getirilmek istenen yasa değişiklikleriyle, valilik ve kaymakamlık makamı suç soruşturmasında yetkili makam haline dönüştürülmek istenmektedir. Bu düzenleme ile erkler ayrılığı ilkesinin tarihe gömüldüğü açıktır. Yasama ve yürütme erkini elinde bulunduran iktidar, yükselen muhalefete ve yaklaşan çöküşüne bir çözüm bulmak için yargı erkini de tamamen kontrolü altına almayı amaçlamaktadır."

Avukat Karaözbek'in konuşması sırasında kalabalık, 'İç güvenlik kılıfıyla sunulan sıkıyönetim yasasına hayır' yazılı pankart açarak, 'Bu daha başlangıç mücadeleye devam', 'Susma sustukça sıra sana gelecek', 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek', 'AKP yasanı al başına çal' şeklinde sloganlar attı.