Gaziantep Barosu İnsan Hakları Komisyonu, ‘İç Güvenlik Paketi’ tasarısının insan temel hak ve özgürlüklerinin daha da gerilemesinin yasa taslağı olduğunu kaydetti. Komisyon, paketin Meclis'ten geçmesi halinde artık bağımsız yargıya açıkça müdahale edileceğini açıkladı.

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Komisyonu, İç Güvenlik Paketi ile ilgili duydukları endişeleri gündeme getirmek için basın toplantısı düzenledi. Komisyon Başkanı Avukat Bülent Duran, paketin, var olan baskı ve zor rejimini pekiştirmeye ve kamu otoritesinin bilinçli hukuksuzluğunun aralıksız yinelenmesine katkı sunmak amacına hizmet ettiğini dile getirdi.

Paketin içeriği hakkında bilgi veren Duran, şunları kaydetti: “Toplantı ve gösterilere ilişkin düzenlemede polisin boyalı su kullanması ve bundan korunmak isteyenin ağır bir şekilde cezalandırılması, valilerin ve kaymakamların idari anlamda verdiği kararların adeta yargısal nitelik taşıması ve bunlara uymayanlara ceza verilebilecek olunması, polisin yargı denetimi olmadan telefon dinleme hakkının tanınması, kolluğa yakalama ve gözaltı hakkının tanınması, arama yetkisinin genişletilmesi ve silah kullanma yetkisinin objektif kriterlere bağlı kalınmaksızın artırılmasına yönelik bu tasarı demokratik ve hukuksal duruma bağlı olarak insan temel hak ve özgürlüklerinin daha da gerilemesinin yasa taslağıdır. Bu değişiklikler zaten hukuk devleti olarak nitelendirmenin zor olduğu sistemin polis devletine geçişinin ve kolluk tarafından işlenen suçların yasal güvencelerinin somut adımları olduğu kanaatindeyiz.”

"CİZRE’DE SON BİR AYDA 5’İ ÇOCUK 7 KİŞİ DEVLET ŞİDDETİ İLE HAYATINI KAYBETTİ"

Polisin zaten aşırı güç kullandığına değinen Duran, Cizre’de son bir ayda 5’i çocuk 7 kişinin devlet şiddeti ile hayatını kaybettiği söyledi. Mevcut paketin, insan hakları konusunda sıkıntılar oluşturacağına dikkat çeken Duran, paketin hukuksuz uygulamalara meşruiyet kazandırma çabası olduğunu açıkladı.

Duran, “İç Güvenlik Paketi ile kolluk ve idare soruşturmanın amir olarak bütünüyle yargılamaya müdahale edeceği kanaatindeyiz. Bu nedenle bizler antidemokratik olarak insan temel hak ve özgürlükleri ihlalini içeren, adil yargılanma hakkına ve savunma hakkına yönelik bu düzenlemelere karşı Gaziantep Barosu Başkanlığı ve İnsan Hakları Komisyonu olarak karşı olduğumuzu ve bu düzenleme ile oluşacak mağduriyetlerde müdahil olacağımızı siz sayın kamuoyu ile paylaşmaktayız.” diye konuştu.