Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, İç Güvenlik Paketi’ni, insan haklarının başına çuval geçirme operasyonu olarak nitelendirdi.

İç Güvenlik Paketi karşısında bir hukukçu olarak duyduğu endişeyi dile getiren Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, bu yasa paketinin Türkiye demokrasisinin Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve hürriyetlerden tam tornistan geriye dönüşü olarak açıkladı. Yapılan düzenlemenin Türk Ceza Kanunu'nun, Anayasa’nın ve idare hukukunun bilinen tüm evrensel ve çağdaş ilkelerini altüst edeceğine dikkat çeken Bektaş Şarklı, idare hukukunun en temel ilkesine, bu düzenleme ile beraber keyfilik ve ‘ben yaptım oldu’ anlayışının hakim olacağını dile getirdi.

"VALİYE SORUŞTURMA YETKİSİ TANIMAK, YARGIYI ÇİFT BAŞLI HALE GETİRECEK"

Paketin, yürütmeye takdir ve minareyi çalana kılıfını hazırlama imkanı sağlayacağını belirten Şarklı, İl İdare Kanunu'nun 7. maddede yapılmak istenen değişiklikle ilde vali ve kaymakama ‘suçun aydınlatılması ve suç faillerinin bulunması’ için acele tedbirlerin alınması hususunda emir vermesi yetkisinin tanınmasını hukuk faciası olarak vurguladı. Soruşturmayı yöneten makamın cumhuriyet savcılığı olduğunu hatırlatan Şarklı, “Valiye soruşturma yetkisi tanınması demek, yargıyı çift başlı hale getirecektir. Bu düzenleme, yürütmenin adli yargıya güven duymadığının açık kanıtı, yargı faaliyetleri ile yürütmenin içiçe geçmesi özlemidir. Bari savcılıkları ve mahkemelerin de kapısına kilit vurun, soruşturmayı da vali yapsın, kararı da vali versin.” dedi.

Paketin Meclis'ten geçmesi halinde telefonların 48 saat boyunca adli denetim olmadan dinlemesine imkan verileceğinin bilgisini veren Gaziantep Baro Başkanı, “Yasa tasarısının bu haliyle geçmesi demek, sokaktaki vatandaşın ekmek kavgası kadar önemli, hava ve su kadar vazgeçilmezi olan özgürlüklerin askıya alınması demektir.” açıklamalarına yer verdi.