İçişleri Bakanı Muammer Güler, gazetecilerin sorusu üzerine, Gezi Parkı olaylarında jandarma birliklerinin görev yapmasının normal olduğunu açıklayarak "Jandarma İçişleri Bakanı olarak benim emrimdedir. Gerekli durumlarda kırsal alanda polisi, kent merkezinde jandarmayı ihtiyaç halinde görevlendiririm. Silahlı Kuvvetler'den bir kuvvet talebimiz olmadı" dedi. Bakan Muammer Güler, bugün greve gidecek işçi ve memurara seslenerek; "Bunu memurlardan ve işçilerden özellikle rica ediyorum. Kanunsuz eylemlere iştirak etmemelerini bekliyorum. Bunun kanuni sonuçlarına katlanırlar" dedi.

Bakan Güler yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

-Bazen su sıkılıyor, bazen de gaz sıkıştırılmış su sıkılıyor. Gözaltında şuanda 393 kişi var bunların sorguları sürüyor. Özellikle İstanbul ve Adana'da var. Sorguları sürüyor.

'ONLAR DOKTOR DEĞİL'

-Doktorlarla ilgili konuyu Sağlık Bakanlığı'mız açıkladı. Onlar doktor değil. Muayene yapan doktor mutlaka bunu adli mercilere bildirmek durumunda ayrıca. Sağlık Bakanlığı açısından da görev başında olup olmadığını da Sağlık Bakanlığımız açıklayacaktır.

3 POLİS AÇIĞA ALINDI

-Şu ana kadar İzmir'de 2, İstanbul'da 1 polis memurumuz açığa alındı. Şiddet olaylarındaki inatlaşmayı da anlamak mümkün değildir. İçişleri Bakanlığı emniyet ve güvenlik güçlerinden sorumlu bir bakanlıktır. Bu emniyet güçlerinin görev alanları bellidir. İçişleri Bakanı bu emniyet birimlerini nerede görevlendirmek isterse ihtiyaç duyduğu anda görevlendirebilir. Yani kırsalda polis, şehirde de jandarma görevlendirilebilir. Jandarmanın da toplumsal olaylara müdahale yetkisi vardır. Bunlar hepsi benim emrimdedir. Jandarma Genel Komutanlığı'na bu konuyla ilgili talepte bulunursam hemen yetkilendirilir. Bunu karıştırmasınlar. TSK'nın emrindeki askerin kullanılması ayrı birşeydir. Biz Silahlı kuvvetlerden herhangi bir talepte bulunmadık.

'BENİM EMRİM ALTINDALAR'

-Jandarma bir güvenlik gücüdür. Şu anda bazı ilçelerde İstanbul'da jandarma polis gibi görevini yürütmektedir. Türkiye İçişleri Bakanı bu güvenlik güçlerini nerede kullanmak icap ediyorsa orada görevlendirebilir. Şu anda ülkenin yüzde 93'ünde güvenliği sağlayan kuruluşlardır. Bu kurumlar İçişleri Bakanı olarak benim emrim altındadır. Eğer emniyet güçleri asayişi sağlayamıyorsa kanun gereği Türk Silahlı Kuvvetleri'nden de güç takviyesi talep edilir, fakat şu an için öyle bir talebimiz olmadı."

SENDİKALARIN İŞ BIRAKMASI

İçişleri Bakanı Muammer Güler, KESK ve DİSK'in grev kararına ilişkin "Bugün iş bırakma ve grev gibi kanunsuz eylemlerle insanları sokağa dökme çabaları vardır. Bunlara da izin verilmeyeceğini, yasayla belirlenmemiş alanlarda, genel yollarda, parklarda böyle bir gösteri ve yürüyüşün yapılmayacağını ifade etmek isterim. Polisimiz görevini yapıyor. 5 sendikanın yasal bir eylemi yok ki, hangi yasal eylemine izin vereceğiz. Alanları, genel yolları, kamu düzenini bozacak şekilde, genel hayatı felce uğratacak şekilde her gün toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı nerede görülmüş? Böyle bir şey olabilir mi? Ben her gün geleceğim sabahtan akşama kadar Kızılay'ın ortasında eylem yapacağım. Böyle bir şey olabilir mi? Bunu memurlardan ve işçilerden özellikle rica ediyorum: Kanunsuz eylemlere iştirak etmemelerini bekliyorum. Bunun kanuni sonuçlarına katlanırlar"" dedi.

SOSYAL MEDYA GÖZALTILARI

-Sosyal paylaşım siteleri ile ilgili de bizim şu anda Emniyet Müdürlüklerimizin, Emniyet Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalar var. Burada halkı tahrik eden, bir manipülasyonla yalan haberlerle halkı kışkırtmaya, hatta toplumsal olaylara, mal ve can emniyetini sıkıntıya sokacak, bozacak eylemlere yönlendiren elbette gerek Twitter olsun gerek Facebook olsun ve gerek sosyal medyanın diğer enstrümanlarını kullanarak bunları yönlendirenlerle ilgili çalışmamız var. Daha önce İzmir'de böyle bir çalışma oldu. Şimdi diğer yerlerde de böyle bir çalışma olacak. Tabi bu konularda ayrı bir yasal düzenlemenin de yapılmasının gerektiğini biz düşünüyoruz. Bu konuda Adalet Bakanlığımızın ve ilgili bakanlıkların çalışmaları olacak.

Kaynak: Habertürk