Kayseri Özel Mustafa Yelkenoğlu Liseleri öğrencisi Fatma Buse Bebütoğlu ve Buse Tekden, içme suyunun klor yerine çırayla temizlenebileceğini ispatlayarak bilim olimpiyatlarında dünya birinciliği elde etti.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis’te 9.'su düzenlenen 'Uluslararası Genç Mucitler Proje Olimpiyatları’nda, 40 ülkeden fizik, kimya, biyoloji, matematik, bilgi teknolojileri ve mühendislik olmak üzere finale kalan toplam 90 proje yarıştı. Özel Mustafa Yelkenoğlu Liseleri 11. sınıf öğrencisi Fatma Buse Bebütoğlu ve Buse Tekden da ‘Çam Yakacağı Odun İle İçme Suyunun Temizlenmesi’ adlı projeleriyle kimya dalında jüri karşısına çıktı. İçme suyunun klor yerine halk arasında çam çırası olarak bilinen pirus nigra ağacı ile temizleneceğini anlattılar. Öğrenciler, suyun dezenfektasyonunda kullanılan klorun sağlık üzerine olumsuz etkilerini gidererek doğal yollarla bu sorunu çözdüklerini bilimsel yöntemlerle ispat ettiler. Projelerini başarıyla anlatan öğrenciler, birincilik kürsüsüne çıkmaya hak kazandı.

Türkiye’ye bilimde bir altın madalya daha kazandırmış olmanın sevincini yaşadıklarını belirten Fatma Buse Bebütoğlu, "İçme suyunu doğal yöntemlerle dezenfekte edilebileceği üzerine uzun zamandır çalışmalar gerçekleştiriyorduk. Araştırmalar sonucunda Pinus nigra ağacının dezenfektan özelliğini keşfettik ve yaptığımız deneylerle bu özelliğini bilimsel olarak da ortaya koyduk. Proje yöntemimizle, suyun fiziksel ve kimyasal hiçbir özelliğinin değişmediğini Erciyes Üniversitesi’nde ve Kayseri Halk Sağlığı Merkezinde deneyler sonucunda tespit ettik.” dedi. Proje ortağı Buse Tekden de projelerindeki yöntemin dünyada yapılmış ilk çalışma olduğunu söyledi.

Elde edilen başarıyla ilgili bilgi veren Özel Yelkenoğlu Liseleri Müdürü Hayrettin Kaya ise okul olarak hem TÜBİTAK tarafından yapılan proje yarışmalarına hem de uluslararası arenadaki yarışmalara katıldıklarını kaydetti. Kaya, “Bu bağlamda Gürcistan’daki ‘Genç Mucitler Proje Yarışması’ndan dünya birinciliğiyle dönen öğrencilerimizi ve proje danışman öğretmeni Fatma Büte’yi tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.