İktidar, darbe girişiminde bulunanlar, terör suçları ve çocuğa cinsel istismar suçu işleyenler hakkında idam cezası önerecek.

AK Parti'de idam cezası verilecek suçların sınırlı tutulması görüşü ağırlık kazanıyor. Sabah gazetesinin haberine göre, Anayasa değişikliği gerçekleşirse geçmişe işlemeyeceğinden 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirenler bu kapsamda yargılanamayacak.

15 Temmuz'u Kapsamayacak

Ancak AK Parti, düzenleme ile bundan sonraki darbe girişimlerinin önüne geçmek istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın idam cezasıyla ilgili düzenleme gelirse onaylayacağı yönündeki açıklamaları ile düzenlemenin başkanlığın da içinde olacağı anayasa değişiklik paketinde gelebileceği belirtiliyor.

Cumhuriyetin ilanının ardından idam suçları İstiklal Mahkemeleri hariç Meclis onayı ile infaz edildi. Son infazın yapıldığı 1984'e kadarki 64 yıllık dönemde İstiklal Mahkemeleri'nin kararları hariç TBMM'nin onayladığı ve infazı edilen idam kararı sayısı 712. 1984'ten sonra idam kararlarını Meclis onaylanmadığı için infazlar gerçekleştirilmedi.

AB'ye uyum yasası çerçevesinde idam cezası ilk önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları dışındaki suçlar için, 2004'te ise tüm suçlar için kaldırıldı. Türkiye'de cezası infaz edilen son idam mahkumu, 25 Ekim 1984'te infaz edilen Hıdır Arslan oldu.