İzmir’de toplu taşımada kullanılan elektronik akıllı kartlarla ilgili olarak, Ankara 11. İdare Mahkemesi’nden önemli bir karar çıktı. Mahkeme, günde ortalama 1,5 milyon İzmirlinin kullandığı toplu taşıma sistemiyle ilgili elektronik kart ihalesini yeni kazanan firma hakkında açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararla 40 milyon liralık ihaleyle ilgili sözleşmenin iptali gündeme gelebilir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, geçen ocak ayında şehiriçi toplu ulaşımda kullanılan akıllı kartlarla ilgili ihaleye çıktı. İhaleye, 1999’dan bu yana ihaleleri kazanarak bu hizmeti veren Kentkart Ege Elektronik San. Tic. A.Ş. ile Kartek Kart ve Bilişim Teknolojileri Tic. A.Ş. katıldı. İhaleyi Kartek kazandı. Kaybeden Kentkart ise önce ESHOT’a, daha sonra Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itiraz etti. Kentkart A.Ş.’nin hem ihaleyi kazanan Kartek A.Ş.’nin iş deneyiminin yetersiz olduğu, hem de kamu zararına sebep olunacağı yönündeki itirazları her iki kurum tarafından da reddedildi. Bunun üzerine şirket, yürütmenin durdurulması talebiyle Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

ESHOT’un da müdahil olduğu, KİK’e karşı açılan davada tarafların savunmalarını alan mahkeme, "iş deneyimi yeterli değil" iddiasında bulunulan Kartek A.Ş.’nin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiğine hükmetti. İzmir’de günde ortalama 1,5 milyon kişi otobüs, metro ve deniz araçlarını kullanarak taşıma hizmeti alıyor.