4 Haziran’da bölgelerin sınırlarında hangi ülkenin askerlerinin görevlendirileceği netleşecek. Türkiye, Rusya ve İran’ın imzaladığı Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına dair muhtıranın yürürlüğe girmesinin ardından dikkatler, Türkiye’nin söz konusu bölgelerde üstleneceği göreve çevrildi. Habertürk'ten Mustafa Gürgen'in haberine göre; anlaşma kapsamında İdlib ile Lazkiye’nin kuzey kırsalı, Humus’un kuzeyi, Şam kırsalında Doğu Guta ile Şam’ın güneybatısında Kuneytra ve güneyde Ürdün sınırında Dera’da olmak üzere dört noktada ateşkes ilan edilecek ve bu bölgeler uçuşa yasaklanacak.

Güvenlik Şeritleri Geliyor

Garantör ülkeler bu bölgelerin sınırlarında çatışmaları önlemeye yönelik olarak güvenlik şeritleri oluşturacak. Garantör ülkelerin bölgelerindeki temel görevi akan kanın durması, insani yardımların ve altyapı yatırımlarının yapılması ve sığınmacıların bu bölgelere dönmesinin sağlanmasına yönelik önlemleri almak olacak. İdlib ve çevresindeki bölgenin sorumluluğunun Türkiye’ye verilmesi öngörülüyor. Bu durumda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Hatay’ın komşusu İdlib’de görevlendirilmesi gündeme gelecek. Çatışmasızlık bölgeleri uygulamasının 6 aylık periyotlarla uzatılması öngörülüyor. Bölgelerin haritaları 4 
Haziran’a kadar belirlenecek.

The New York Times: Bu Adımın Maliyeti Olacak

New York Times Gazetesi, Trump’ın YPG’yi silahlandırma kararının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ne gibi bir adım atacağının beklendiğini yazdı. Analizde, “Beyaz Saray Kürt savaşçıları Türkiye’nin itirazlarına rağmen silahlandırmaya karar verdi. Soru şimdi Erdoğan’ın nasıl bir adım atacağı. Trump’ın kararının bir maliyeti olacak. Rusya ile ilişkileri güçlendiren önemli bir NATO müttefiki olan Türkiye’yi kızdırmak, DEAŞ ile mücadelede hiç beklenmedik sonuçlara yol açabilir. Erdoğan, aylardır Kürt militanlara karşı daha sert tedbirler alınabileceği yönünde uyarıyor” dendi.