Samsun’un Havza ilçesinde Büyükşehir Belediyesi Havza Bölge İtfaiye Gurup Amirliğinde görevli itfaiye personeline ve doğalgaz dağıtım şirketi çalışanlarına doğalgaz yangını eğitimi verildi ve yangın söndürme tatbikatı yapıldı.

Havza Bölge İtfaiye Gurup Amirliği önünde yapılan uygulamalı eğitimde doğalgaz yangını ve söndürme teknikleri ve yangın söndürmeni nasıl yapılabileceği hususunda bilgilendirme yapıldı. Yangın esnasında doğalgaz yangınlarının söndürülmesi hakkında bilgi veren dağıtıcı firma yetkilisi İbrahim Özdemir, "Bu tatbikat fiili olarak yapılmaktadır. İtfaiye ekipleri doğalgazdan kaynaklanan yangın ihtimallerinde itfaiye ekipleri ile eğitimi gerçekleştirmektir. Buradaki amaç doğalgaz yangınlarında nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda teknik ve torik bilgileri pratik halde gerçekleştirme yönündedir. Yangın doğalgazdan kaynaklanıyor ise ilk önce doğalgaz ana vanasını kapatmak sureti ile ilk müdahale edilir." dedi.

''DOĞALGAZ YANGINI SU İLE SÖNMEZ''

Doğalgaz yangınının su ile yapılan müdahalelerle sönmeyeceğini ifade eden Özdemir, "Ancak oksijen ile boğularak oksijenden ayrılıp öyle söndürülür. Su ile sönmez neden sönmez? Çünkü su hidrojen ve oksijen moleküllerinden oluştuğu için alevi gördüğünde uzun sureli aleve maruz kalan su molekülü hidrojen ile oksijeni bir birinden ayırır biri yanıcı diğeri yakıcı özellikte olduğu için alev daha çoğalır. Doğalgaz yangınında su sadece soğutma işlevi görür." dedi.