İzmir Valiliği, yaklaşan seçim çalışmaları öncesinde protesto gösterileri için tartışılan bir karara imza attı. Aldığı yeni kararla şehir genelinde siyasi partilerin, derneklerin ve STK'ların başka parti, dernek ve STK önünde, kamu kurumları yakınında basın açıklaması, protesto gösterileri ve yürüyüş yapmasını yasakladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkan Vekili Misket Dikmen, “Valilik tarafından alınan bu kararlar, İzmir gibi demokrasinin beşiği bir kentte büyük bir demokrasi ayıbıdır. Protesto ve ifade özgürlüğüne yasak koyan bu zihniyet, tek adam ve yasakçı zihniyetin yansımasıdır.” dedi.

'SIKIYÖNETİM DÖNEMİ'

Toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklamaları, haberleşme hürriyeti gibi demokrasinin can damarı hak ve özgürlüklerin Anayasa ile güvence altına alındığını ifade eden İGC Başkan Vekili Dikmen, şunları söyledi: “İzmir Valisi Sayın Mustafa Toprak’ın imzasıyla yayımlanan son kararlar, Meclis’te görüşülen İç Güvenlik Yasası’nın demosu niteliğindedir. İç Güvenlik Paketi tamamen yasalaşırsa ülkenin nereye gideceğinin, hangi akıl almaz kararlara imza atılacağının bir göstergesidir. Yayımlanan kararlara baktığınızda, kamu düzenini korumaktan ziyade siyasi iktidarı koruma, kişilerin temel hak ve özgürlüklerini engelleme ve tek ses, tek adam yönetimini getirme amaçlı olduğu açıkça görülmektedir. İlk adımı atılan ve sonunun nereye varacağı belli olmayan, sıkıyönetim dönemini aratmayan bu kararları kınıyor, İzmir gibi demokrasinin beşiği bir kentte yapılan demokrasi ayıbından bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”