İzmir'de Birleşik Haziran Hareketi (BHH) çatısı altında bir günlük eğitim boykotu için Basmane Meydanı'nda düzenlenen eylemde, çok sayıda kişiyle birlikte "Ege Meclisi" internet haber sitesi muhabiri Eda Ebru Naneci de gözaltına alındı. Olayı haber alır almaz İzmir Valisi ve İl Emniyet Müdürü ile temasa geçen İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atila Sertel, Naneci’nin derhal serbest bırakılmasını istedi.

İGC Başkanı Atila Sertel, daha sonra TGS İzmir Şubesi Başkanı Halil Hüner’le birlikte, sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Yeşilyurt Atatürk Devlet Hastanesi’ne götürülen Naneci’yi hastanede ziyaret etti. Gazetecinin durumu hakkında polislerden ve kendisinden bilgi alan Sertel, “İzmir’de eylemler sırasında görevini yapan arkadaşımız Eda Ebru Naneci’nin gözaltına alınmasını kınıyorum. Arkadaşımızın sağlık durumu iyi ancak kollarında morluklar oluşmuş. Bu durum, doktor raporuyla da belgelendi. Meslektaşımızın, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmasını bekliyoruz.” dedi.

Ülke genelindeki hemen her olayda gazetecilerin görev yapmasının engellenmesinin veya darp edilmesinin olağan hale geldiğini iddia eden Atilla Sertel, “Halkın haber alma hakkı için görev yapan gazeteciler, kamu yararına çalışırlar ancak Türkiye’de gazetecileri gözaltına almak, darp etmek, cezaevine atmak ve hattâ dün bir kameramanın öldürülmesi gibi öldürmek olağan hale geldi. Türkiye, polis devleti olma yolunda hızla ilerliyor. Meslektaşımız Eda Ebru Naneci, görevini yaparken zorla gözaltına alınmıştır. Gazeteci olduğunu belirtmesine rağmen arkadaşımızın görev yapmasının engellenmesini ve gözaltına alınmasını kınıyorum. Sayın vali ve emniyet müdürümüze, gazetecilerin güvenliklerinin sağlanmasından da sorumlu olduklarını hatırlatıyor, bundan sonraki süreçte bu tür tatsız olayların bir daha yaşanmamasını diliyorum.” şeklinde konuştu.