Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin turizm bölgelerinden Sarımsaklı'da, geçen haziran ayından beri içme sıkıntısı çekiliyor. Yaz sezonunda nüfusun beş on katına çıktığı bölgede, su kesintileri son beş gündür had safhaya ulaştı.

Çanakkale-İzmir karayolu üzerindeki meşhur Sarımsaklı plajlarında, bugünlerde ellerinde şişeleriyle su doldurma sırası bekleyen tatilciler dikkat çekiyor. Binlardan biri olan Özlem Yolcu, yaşadıkları sıkıntıyı, "Beş gündür Ayvalık Sarımsaklı’da su yok. Burası turizm bölgesi. Oteller boşaldı, pansiyonlar boşaldı. Buraya bilinçli olarak su verilmiyor. Beş gündür biz sususuz. İnsanlar camiye gidiyor abdest alamıyor. Bütün insanlar şikayetçi. BASKİ (Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi) 185 sürekli meşgul. Telefonlar meşgule alınmış, kimseye ulaşılamıyor. Vatandaş olarak bizim günahımız ne? Ne yapalım yani sonuçta, sokakta eylem mi yapalım?" şeklinde anlattı dedi. Bu arada cami avlusunda 5 litrelik şişelerle abdest alınmaya çalışılması da ilginç görüntüler oluşturdu.

BASKİ'nin, sadece saat 20.00 ile 08.00 arasında içme suyu verdiğini, son beş gündür ise kesintilerin had safhada olduğunu belirten emlakçı Hatice Saray ise, "Sarımsaklı’da yaşadığımız sıkıntıyı görün. Burası dağ başı değil. Ticarethanesi olanlar iş yapamıyor. Tatilciler, otelde, pansiyonda kalanlar geri dönüş yapıyor. Bizler bir haftalığına geldiğimiz tatilde bile su sıkıntısı çekiyoruz. Ayvalık Badavut’ta, caminin yanında su borusu patlak, bakan yok. Burada da rezillik çekiyoruz. Bir de anons yapıyorlar ki su borcu olanlarda sular kesik diye. Zaten su yok ki. Suyla siyaset olmaz. Burası CHP’li olduğu için bizler cezalandırılıyoruz. Yakın zamanda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nde teneke çalacağımızı belirtiyoruz." dedi.

Haziran ile ekim ayları arasını Sarımsaklı’da geçiren Ali Rıza Aksülün, BASKİ'ye telefon ettiğini fakat sonuç alamadığını belirterek, "Savsaklıyorsunuz. Neymiş? Burası CHP Belediyesi. CHP kadar başınıza taş düşsün. Cevap verin, biz su istiyoruz. Bir haftadır su kesik. Afedersin, taharet alınmıyor. Ayıp denen bir şey var." şeklinde tepkisini dile getirdi. Yamaç Sitesi'nde pansiyonda kalan Hüseyin Aydemir de, "Seni susuz bırakanı kınıyorum. Senin gibi ben de susuzum. Bu politikadır yani. Bunu yapan belediye, BASKİ değil mi? Memnun değilim, şikayetçiyim. Böyle siyasetin bitmesini istiyorum. Suyla siyaset olmaz. Kitapla, dinle de hiç olmaz." dedi.

Yaz kış Sarımsaklı’da ikamet eden ve bir sitenin yöneticisi olan Haydar Yağız da siyasi baskı yapıldığını iddia ederek, "CHP’li olduğu için siyasi baskı yapılıyor buraya. Yoksa 24 saat, 48 saat su kesilir mi?" dedi. Yaz sezonunda belediyeden bungalov kiraye veren Hayriye Aslan ise, "Yaz kış bu sıkıntıyı çekiyoruz biz. Bu yaz gelenler kaçmaya başladı. Pansiyonlar boşaldı şu anda. Esnafız biz, bulaşıklarımız ortada. Sular akmadığı için hijyenik bir ortam yok. Su vermediler bize, müşteri geldiğinde çok sıkıntı çekiyoruz. Suçumuz CHP’li olmamız mı? BASKİ’ye bağlanması mı? Burada resmen zulüm çekiliyor. Dört gün su gelmediği oluyor buraya. Pansiyonlar, evler boşalıyor, yani böyle ne olacak?" diye konuştu. Çay ocağı çalıştıran Ciguli Mehmet, "Su sıkıntısı var. Bu AK Parti'nin oyunu, hiçbir şeyin değil, AK Parti'nin. AK Partililer gelsin, yüzüme konuşun. Ben MHP’liyim, kimseden korkum da yok." dedi.

Plajların da içinde bulunduğu Küçükköy Mahallesi Muhtarı Hasan Bahadır ise şunları söyledi: "Burada yaz sezonunda 300-400 bin kişi yaşıyor. Bir aydır su sıkıntımız var. Her gün 100'den fazla pansiyoncudan, su sıkıntısı için dert dinliyorum ama çözüm BASKİ’de olduğu için sıkıntıyı biz de çekiyoruz. Yaz sezonu bitmeden içme suyu sıkıntısının giderilmesini BASKİ yöneticilerinden bekliyoruz. Türkiye’nin her tarafından yaz tatiline gelenlerin, su sıkıntısıyla gitmelerini istemiyoruz. BASKİ’den, Sarımsaklı’daki su sıkıntısına acil çözüm bekliyoruz."

Yazlıkçılardan bir grup, "BASKİ çözüm bul, yoksa bırak git" şeklinde slogan atarak tepki gösterdi.