Iğdır’ın Tuzluca ilçesi kırsalında 5 akbaba, esrarengiz biçimde ölü bulundu. Kuş fotoğrafçılığı yapan Yusuf Yılmaz tarafından tespit edilen bu olay sırasında yaralı olan 2 akbaba da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne teslim edildi. Kuşların zehirlenerek mi yoksa avcılar tarafından mı vurulduğu konusunda inceleme başlatıldı.

Yörede kuş fotoğrafçılığı yapan Yusuf Yılmaz, geçen Cuma günü Tuzluca yakınlarında bir tepenin üzerinde duran akbabayı hareketsiz halde gördü. Bir süre bekleyen ve akbabanın hareket etmediğini fark eden Yılmaz, merakla tepeye çıktı. Akbabanın ölmüş eşinin yanında hiç canlanmadan beklediğini gören Yılmaz, çevrede inceleme yapmaya başladı. Yaklaşık 200 metrekarelik alanda 5 akbabanın öldüğünü fotoğraflayan Yılmaz, Valilikte çalışan oğlu Ahmet Yılmaz’ı arayarak durumu bildirdi. Tuzluca ilçesine 1 kilometre uzaklıkta meydana gelen olayla ilgili olarak Ahmet Yılmaz, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ile Doğu Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile temas kurdu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, 5 ölü akbananın olduğu bölgede 2 de yaralı akbaba bularak Kars’a getirdi. Yaralı akbabalar bakım altına alındı. Kuşların zehirlenerek mi yoksa avcılar tarafından mı vurularak öldürüldüğü konusunda inceleme başlatıldı.

Kuzey Doğa Derneği Veteriner Hekimi Ayşegül Karaahmetoğlu, “Iğdır’ın Tuzluca ilçesindeki çöplükten son 10 gün içerisinde Kafkas Üniversitesi Yabani Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne toplam 7 kara akbaba ve kızıl akbaba geldi. 7 kuştan 2’sini kurtarabildik ve durumunu stabil hale getirmeye çalıştık. Şu anda hayattalar. Yoğun bakımın ardından beslenme ve bakımları özel bir alanda devam ediyor. Diğer hayvanlardan aldığımız örnekleri de konusunda uzman olan laboratuvara gönderdik ve sonucun çıkmasını bekliyoruz. Ne tür bir zehirden kaynaklandığını anlamak için bu testlerin sonuçlanmasını bekliyoruz. Daha sonrasında zehirlenme nedenini resmi bir rapor ile kamuoyuna duyuracağız” diye konuştu.