İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Konuk, 60 yıl önce yaşanan 6-7 Eylül’de yaşanan olaylara tepki gösterdi. Konuk, "6-7 Eylül olaylarını unutmadık, unutturmayacağız.” dedi.

ADAD, AKA-DER (Halklar Faaliyeti) Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Aydın ve Sanatçı Girişimi, DSİP, İnsan Hakları Derneği (İHD), Kaldıraç, Kızılay, Yüksel caddesi üzerinde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Eski Milletvekili Demir Çelik, Akademisyen Baskın Oran katıldı. Basın açıklamasını İHD Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Konuk yaptı. Konuk, 60 yıl önce yaşanan 6-7 Eylül olayları ilgili açıklamalarda bulundu. 6-7 Eylül olaylarında saldırı yapılan yerlerin daha öncesinde belirlendiği vurgulayan Konuk, bu listeler ile hedeflenen yerlere saldırıldığını söyledi. Konuk, gayri müslimlere ait dükkanların, mağazaların, iş yerlerinin tahrip edildiğini belirterek, yapılan saldırılarda nelere zarar verildiği, kaç vatandaşın öldürüldüğü ile ilgili sayısal verileri paylaştı. Grup adına konuşan Konuk, “6-7 Eylül olaylarını unutmayacağız, unutturmayacağız.” dedi. Konuk, Anadolu, ve Mezopotamya’nın bütün ezilen halkları, emekçileri, işçileri için yapılan soykırımların hesabını soracaklarını vurguladı.

BASKIN ORAN: O AKŞAM 10 YAŞINDAYDIM

Akademisyen Baskın Oran, olayların yaşandığı günün akşamında 10 yaşında olduğunu anlattı. O akşamı asla unutamadığını ifade eden Oran, her yerde gürültü ve patlama sesleri duyduğunu söyledi. Patlama seslerinin evlerine kadar giderek arttığını aktaran Oran, babasının evine birçok kişinin saklandığını kaydetti. Oran, 6-7 Eylül’de yaşadığı o anları asla unutmayacağını dile getirdi.

CHP MİLLETVEKİLİ: BARIŞ DİLİNİ YENİDEN TESİS ETMEMİZ GEREKİYOR

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, 6-7 Eylül olayları ile ilgili bu olayların bir daha yaşanmaması gerektiğini söyledi. Doğan, “Geçmişi kınayıp bunların bir daha yaşanmaması için, okulda, mecliste, komşumuzla barış dilini yeniden tesis etmemiz gerekiyor. 6-7- Eylül’de komşusunun dükkanını taşlayan, komşular değil, onları evinde saklayan komşular da vardı. Bu dayanışmamız örneğini yüceltmemiz bu kardeşliği kutsamamız gerekiyor.” diye konuştu.