İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, İpek Medya Grubuna yapılan polis baskını ve Diyarbakır'da yabancı gazetecilerin tutuklanmasına tepki gösterdi. Dernek yetkilileri, “Basın özgürlüğü, demokratik bir toplumun temel ilkelerinden birini oluşturmaktadır. Hangi politik düşünceyi savunursa savunsun; basın yayın organlarına karşı, iktidar tarafından yapılan saldırıları basın özgürlüğüne müdahale olarak görüyor ve kınıyoruz.” dedi.

İHD’den yapılan açıklamada, “Ağustos ayı içerisinde internet ve basın-yayın organları ve çalışanlarına yönelik engelleme, gözaltı ve tutuklama yoluyla baskı altına alma çabaları Türkiye’nin demokratikleşme ve özgürleşmesi önünde büyük bir engel teşkil etmektedir.” denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Basın özgürlüğü, demokratik bir toplumun temel ilkelerinden birini oluşturmaktadır. Basının halkı bilgilendirme görevini yerine getirebilmesi, üzerinde iktidar baskısı olmadan, özgürce çalışabilmesine bağlıdır. Bu nedenle basın özgürlüğü, ülkedeki rejimin demokrasi olup olmadığının bir ölçütüdür. Bu durum sadece bir özgürlük sorunu değil, aynı zamanda hassas bir siyasal sorun halidir. Demokrasi kültürü olan toplumlarda basın, sadece iktidarın lehine olan düşünceleri değil toplumda rahatsızlık yaratabilecek düşünceleri de tarafsız yansıtmak durumundadır. Bu durum hoşgörünün çoğulculuğun ve demokrasinin olmazsa olmaz ilkelerinden biridir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin basın özgürlüğü kararı da bunu gerektirir. Devlet, ifade özgürlüğünü korumak ve bu alandaki hak ihlallerini önlemek için gereken önlemleri alma yükümlülüğünü yerine getirmek zorundadır.

Biz, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi olarak, hangi politik düşünceyi savunursa savunsun; basın yayın organlarına karşı, iktidar tarafından yapılan saldırıları basın özgürlüğüne müdahale olarak görüyor ve kınıyoruz.”