İnsan Hakları Derneği (İHD) Cezaevi Komisyonu, Türkiye’de cezaevi şartlarının giderek kötüleştiğini açıkladı.

Cezaevlerinin Mart ayı raporuna ilişkin hak ihlallerini açıklayan İHD Cezaevi Komisyonu üyesi Mine Nazari, cezaevi şartlarının giderek ağırlaştığını ve mevcut durumun hiç de iç açıcı olmadığını söyledi.

Meclisten geçirilerek yasalaştırılmak istenilen yeni ceza infaz yasası ile cezaevlerinde çok daha büyük hak ihlallerine zemin oluşturulduğuna dikkat çeken Nazari, “Ülkemiz sürekli olağan üstü hal günlerini aratmayacak yasa ve uygulamalarla yönetilmekte, şiddet göz altı, işkence ve tutuklamalar hız kesmeden devam etmekte.” dedi.

Meclisten geçirilen güvenlik yasasına da tepki gösteren Nazari, “Her türlü muhalefete rağmen iç güvenlik yasası adı altında çıkartılan ve cumhurbaşkanı tarafından da kabul edilen ve jet hızıyla uygulamaya konulan yasanın sonuçlarını da maalesef kaygıyla izlemekteyiz. Günlerdir süren gözaltı ve tutuklamalar, hukukçulara yönelik şiddet ve arama dayatmasıyla ilk icraatlarıyla başlatılmış oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

‘YENİ YASAYA TEPKİ’

Meclisten geçirilerek yasalaştırılmak istenilen yeni ceza infaz yasasına da tepki gösteren Mine Nazari, “Bütün bunlara ek olarak Ceza infaz kurumları güvenlik hizmetleri kanun tasarısı adı altında yeni bir düzenlemenin her an mecliste kabul edilerek yasalaşması söz konusu. Bu tasarı yasalaştığında, hapishanelerde yeni katliamların, var olan baskıların, tecrit işkencesinin daha da katmerleşerek uygulanacağı anlamına gelmekte. Bu yasayla asıl hedeflenen hapishanelerde yaşama, direnme hakkını kullanan mahpusu (diri veya ölü) teslim almaktır.” dedi.

Nazari, insan haklarına inanan ve insan hakları savunucuları olarak insani olmayan ter türden uygulamalara karşı sessiz almayacaklarını ve bu uygulamalara karşı duracaklarını vurguladı.

Hak ihlallerinin daha çok sağlık, haberleşme, sevk, tecrit işkencesi, disiplin cezası ve sürgün sevkler alanında yaşandığını dile getiren Nazari, Mart ayındaki hak ihlallerine ilişkin şunları söyledi: “Sağlık ve sağlığa erişimle ilgili toplam 31 hak ihlali yaşanmıştır. Haberleşme, basın-yayın vb. toplam 8 hak ihlali yaşanmıştır. 4 vefat, 1 intihar ve 1 cinayet yaşanmıştır. Baskı, darp ve şiddette 8 ihlal, sevkte 14 ve açlık grevi gibi diğer alanlarda da 17 ihlal kaydedilmişti.”

‘HAPİSHANELERİN DURUMU KÖTÜLEŞİYOR’

Hapishanelerdeki genel durumun gidişatıyla ilgili bir soru üzerine de Mine Nazari, “Özellikle de hapishanelerdeki kapasite oranında çok büyük bir sorun yaşandığı için hapishane ortamları zaten çok sağlıksız sağlam giden insanların bile hastalanmaları süreç içinde çok mümkün. Üstelikte ya genetik yada mevcut hastalıklarla hapishanelere düşen insan sayısı oldukça fazla. Dolayısıyla kötü koşullar zaten mevcut sağlık sorunları nedeniyle her geçen gün artmaktadır. Önceki yıllara oranla baktığımızda.” ifadelerini kullandı.