İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi üyesi bir grup, cezaevlerinde kadın, çocuk ve hasta mahkumların başka hapishanelere sevki sonrasında yaşadıkları olumsuz koşulları ve sıkıntıları protesto etti.

Öğle saatlerinde Galatasaray Meydanı’nda toplanan İHD İstanbul Şubesi üyeleri, cezaevlerinde kadın, çocuk ve hasta mahkumların başka cezaevlerine sevk sırasında ve sonrasında yaşanan olumsuzlukları protesto etti. ‘Hasta mahpuslar serbest bırakılsın’, ‘Tecrit öldürüyor’ yazılı pankart ve dövizler taşıyan grup, hükümet aleyhine slogan atarak yaşanan olumsuzlukları protesto etti. Eylemciler, daha sonra basın açıklaması yaptı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu adına yapılan açıklamada, “Hükümetin sürgün sevk politikası, başlı başına bir işkence yöntemidir. Siyasi mahpuslara hiçbir gerekçe gösterilmeksizin özellikle, ailelerin yaşadığı kentlerin çok uzağında bulunan hapishanelere ve yine hasta mahpuslar, tam teşekküllü araştırma hastanelerinin bulunmadığı bölgelere sürgün ediliyorlar. Kimileri özel eşyalarını bile alamadan, ansızın sevke zorlanmaktadır. Aynı aileden olan kişiler yine özellikle birbirinin çok uzağındaki bölgelere sürgün edilmektedir. Türkiye koşullarında aileler ayda bir görüşe dahi gelmekte büyük sıkıntı yaşamaktadırlar. Biz insan hakları savunucuları olarak bir kez daha yetkililere sesleniyoruz; merkezi konumda olan hapishaneleri boşaltarak kadın mahpus ve çocukları, merkezden uzak bölgelere sürgüne zorlamak bir sevk işkencesidir. Sürgün sevkleri durdurun.” denildi.

Grup protestonun ardından olaysız şekilde dağıldı.