İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi avukat Eren Keskin, Balyoz darbe planı belgesini temin ettiği gerekçesiyle tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu'ya yapılan haksızlığa herkesin karşı çıkması gerektiğini söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan avukat Eren Keskin, gazeteci Mehmet Baransu'nun cezaevi koşulları ve yargı sürecine tepki gösterdi. Türkiye'de yargının hiç bir zaman bağımsız olmadığını ancak AK Parti döneminde bun çok fütursuzca yapıldığını anlatan Keskin, Baransu'nun başına gelenleri bu kapsamda değerlendirmek gerektiğini kaydetti.

Baransu'nun bu süreçte yaşadıklarının hem yazılı hukuka hem de uluslararası hukuka uymadığını anlatan Keskin, "Çünkü ne tecrit edilmesi, cezaevinde yaşadığı koşullar, ne de bu nedenle cezaevinde olması gerek yazılı hukuka, gerekse uluslararası hukuka uygun değil. Yazılı hukuka tamamen aykırı bir yaptırım ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyorum. Baransu'nun görüşlerine katılırsınız katılmazsınız ama onun yaptığı gazeteciliktir. Yaptığı gazeteciliği de beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz ama onun ifade özgürlüğü vardır. Baransu'ya yapılan, bizler hepimiz bunu yaşadık hala daha yaşıyoruz, ifade özgürlüğü önünde bir engel oluşturmaktır. Bunun çok büyük bir hak ihlali olduğunu düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Türkiye'de insanların kendilerine yakın olan insanları sahip çıkmak gibi bir eğilim gösterdiğini anlatan Keskin, şöyle devam etti: "Gerek sivil toplum örgütleri, gerek aydınlar, demokratlar... Bunun böyle olmaması gerekiyor. Çünkü hepimiz aynı merkezden baskı görüyoruz. O nedenle herkesin Mehmet Baransu'ya yapılan bu haksızlığa karşı çıkması gerekir."

'ERGENEKON SANIKLARI İLE İLGİLİ KONULAR TARTIŞILDI AMA BARANSU İLE İLGİLİ OLANLAR TARTIŞILMIYOR'

Eren Keskin, Baransu ve onunla birlikte yargılanan polisler içinde aynı durumun yaşandığını belirtti. Keskin, "Cezaevleri bizim coğrafyamızda hep muhaliflerin cezalandırıldığı merkezler olarak görüldü. İnsanlık dışı koşullar dayatıldı, bunu çok uzun yıllardır yaşıyoruz. Bugün Baransu'ya ve onunla birlikte yargılanan diğer insanlara yapılanlar da böyle. Bakın Ergenekon sanıkları ile ilgili konular bütün kamuoyu tarafından tartışıldı. Ama Baransu ile ilgili olanlar tartışılmıyor. Tamamen özneye bakıyorlar, kim ise özne onun üzerinden bir karşı çıkış geliştiriliyor. Oysa insan hakları bakımından bakmak gerekiyor. Bizler insan hakları savunucuları olarak herkese eşit koşullarda bakmak zorundayız bu nedenle de Baransu'ya yapılanların haksızlık olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.