İnsan Hakların Derneği (İHD) Hakkari Şubesi 24 yıl önce tutuklanarak cezaevine konulan Hakkârili Serhat Tuğan’ın yeniden yargılanmasını istedi.

İHD Hakkari Şubesi'nde yapılan açıklamaya Serhat Tuğan’ın ağabeyi Ali Tuğan ve şube üyeleri katıldı. Açıklamayı İHD Serhat Bölge Temsilcisi Orhan Koparan yaptı. Koparan, Türkiye tarihi boyunca çeşitli darbeler yaşandığını, askeri cuntalarla beraber ve bu yönlü yasalar çıkarıldığını hatırlatıp şunları söyledi: "80 darbesiyle kurulan Devlet Güvenlik Mahkemeleri kendi dönemlerinde toplum üzerinde çok ciddi olumsuzluklar yaratmıştır. Son dönemlerde kamuoyunda paylaşılan Serhat Tuğan adlı vatandaşımızın bölgede hiç göremediğimiz hukuk ve anayasa kavramlarından nasibini alan Serhat Tuğan’ın 1990'lı yıllarda DGM dediğimiz antidemokratik ve hukukla bağdaşmayan yargı sisteminin bölgede binlerce insanın, yani sisteme muhalif olup olmayan herkesin o dönemin güvenlik güçlerini sahte beyan ve raporları doğrultusunda hükme varan kararlar vermesi Türk hukuk sisteminde, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin toplum üzerinde yaratmış olduğu etkisi halen hafızalarda silinmemiştir."

İHD Bölge Temsilcisi Koparan, bu anlayıştan kaynaklı şuan cezaevinde tutuklu bulunan Serhat Tuğan ve binlerce hükümlünün halen cezaevinde tutulmalarının vicdanlara sığmadığı ve bu kapsamda yargı ve yürütme makamlarına o dönemin ayıbından bir an önce dönülmesi ve bu insanların bir daha yargılanmadan derhal serbest bırakılması kamu vicdanını bir nebzede olsa rahatlatacağına inandığını aktardı.

Yakın tarihte aynı cezaya mahkûm edilen İBDA-C lideri Mirzabeyoğlu da hukuken mevcut olmayan DGM hükmünün taraflı ve yanlı olmasından dolayı yeniden yargılanma kararı verilerek 16 yıl aradan sonra serbest kaldığı hatırlatah Koparan, "Yargının Türkiye’de yaşayan bütün halklara eşit mesafede yaklaşması gerektiği ve verilen kararların ideolojik ve siyasal düşünceden bağımsız bir şekilde alınması gerekmektedir. Bu bağlamda duyarlı herkesi bu kampanyaya destek vermeye çağırıyoruz." dedi.

Koparan, Serhat Tuğan'ın şahsında DGM yargılamalarında mağdur olan bütün hükümlü ve mahkûmların da adaletli bir şekilde yargılanmaları çağrısında bulunduklarını aktarıp, "Biz insan hakları savunucuları olarak Türkiye’de geçmişten bugüne yanlış yasalarla cezalandırılan Serhat ve Serhat gibi binlerce tutsağın bir an evvel serbest bırakılmaları için yetkilileri ve tüm halkları duyarlı olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İHD Serhat Bölge Temsilcisi Orhan Koparan'dan sonra konuşan ağabey Ali Tuğay ise "Bizim tek isteğimiz Serhat’ın bir an önce yeniden yargılanması ve biz af istemiyoruz." dedi.