İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Başkanı Osman Özkan, Türkiye’deki işçi ölümlerinin endişe verici boyutta artarak devam ettiğini söyledi. 2015’in ilk 8 ayında bin 138 işçinin iş kazalarına kurban gittiği belirten Özkan, Türkiye’nin dört bir yanından işçi ölümü haberlerini aldıklarını vurguladı.

Osman Özkan, Türkiye'de işçi ölümleri ve işçi haklarına ilişkin bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. İHD binasında düzenlenen toplantıda konuşan Özkan, sadece Eylül ayının ilk 6 gününde 40 işçinin öldüğünü söyledi. Özkan, 2015’in ilk 8 ayında ise bin 138 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğine vurgu yaptı. Bu tür kayıpların ancak savaşlarda yaşandığına dikkat çeken Özkan, tablonun ülke adına utanılacak bir durum olduğunu kaydetti.

Müfettiş raporlarına rağmen hala maden ocaklarında yaşam odalarının olmadığına dikkat çeken Özkan “ Ama bizim hükümetin yetkilileri bunu yapmadı. Maden yatakları, bu yerlere ekmek parası için girenlere mezar oluyor. İş kazaları artarak devam ediyor. Devlet bu konuda önlem almak yerine bu konuyu görmezden geliyor, üç maymunu oynuyor.” diye konuştu.

'DEVLET, SERMAYENİN DEVLETİ OLMAMALI'

İş güvenliği ile ilgili okutulan kitaplarda 'iş kazalarının yüzde 97’sinin önlenebileceğinin' yazdığını hatırlatan Özkan, önü alınmayan işçi ölümlerinin bir cinayet olduğunu belirtti. Özkan, “Devlet eğer sermayenin devletiyse o devlet işçilerin yanında olmaz. İşçilerin ölümü onu ilgilendirmez. Çünkü bu devlet sermayenin devleti. İşçiyi hiçe sayanların devleti. Devlet aslında halkın devleti olmalı. Eğer bu devlet halkın ve işçinin devleti olup onlara değer verseydi, gerekli önlemleri alırlardı ve işçiler bu kazalarda ölmezlerdi." ifadelerini kullandı.

Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda işçi ölümlerinin daha da artmasından endişe ettiğini dile getiren Özkan, ölümlerin önlenmesi adına işçi çalıştıran patronları sorumluluklarını yerine getirmeye ve denetimden sorumlu mekanizmaları da gerekeni yapmaya davet ettiğini sözlerine ekledi.