İnsan Hakları Derneği (İHD), Tuzla’da yıkımı devam eden Ermeni yetimhanesi Kamp Armen ile ilgili Avrupa Konseyi (AK) ve Avrupa Parlamentosu (AP) nezdinde girişim başlattı. Her iki kuruluşa da bir mektup gönderen dernek, Kamp Armen'in tapusunun asli sahibi olan Ermeni toplumuna verilmesini istedi.

Derneğin Beyoğlu'ndaki merkezinde düzenlenen basın toplantısında AK ve AP'ye gönderilen mektup ve başvuru hakkında bilgi verildi. Dernek adına açıklamayı yapan İHD Merkez Yürütme Kurulu üyesi avukat Eren Keskin, Kamp Armen konusu bağlamında Türkiye'nin üyelik başvurusu yaptığı Avrupa Birliği (AB) kriterlerini ihlal ettiğini söyledi.

Raporla ilgili bilgi veren Keskin, Türkiye'nin AB süreci kapsamında vakıf malları konusunda reformlar yaptığını iddia ettiğini ancak hak ihlallerine gerçek anlamda çözüm getirilmediğini söyledi. Düzenlemenin sadece hazineye devredilen taşınmaz malların durumuna ilişkin yapıldığını anlatan Keskin, "Mevcut Vakıflar Kanunu gerekçe gösterilerek gasp sonucu üçüncü şahısların eline geçenler ise kapsam dışı bırakıldı. Ancak hazineye geçenlerin de yalnızca yüzde 10'u iade edildi. Azınlık vakıfların bütün gasp edilmiş bütün taşınmazlarının iade edilmesi evrensel insan hakları hukukunun gereğidir. Bu hak ihlalinin yüzlerce örneğinden biri olan Kamp Armen'de 55 gündür tarihe geçecek bir direniş yaşanıyor. İlk kez Müslüman olmayan toplumlara ait gasp edilmiş bir taşınmaz için sivil toplum harekete geçti." dedi.

Konuyu AP ve AK'ye taşıdıklarını anlatan Keskin, yazılan mektuplarda Kamp Armen'in tapusunun Ermeni toplumuna iade edilmemesinin ağır bir insan hakları ihlali olduğunun anlatıldığını belirtti. Keskin şöyle devam etti: "Türkiye'nin taahhüt ettiği AB kriterlerini yerine getirmediğini anlattık. Türkiye ırk ayrımcılığı yasağını açıkça ihlal ediyor. Lozan Anlaşması'nda Türk Hükümeti, söz konusu azınlıklara ait kiliselere, havralara, mezarlıklara ve öte din kuruluşları tam bir koruma sağlamayı yükümlenir."

Yapılanın Türkiye'de insan haklarına saygı gösterilmediğinin de açık kanıtı olduğunu belirten Keskin, "İHD olarak Kamp Armen'in tapusunun derhal Ermeni topluluğuna iadesini sağlamak için gerekli bütün girişimlerde bulunmayı ve konuyu bütün uluslararası platforma taşımayı görev bildik. Türkiye yalnızca ulusal hukuka değil, kendisini bağlayan uluslararası hukuka da uymakla yükümlüdür. Kamp Armen'i Türkiye Ermeni toplumuna iade etmek için gerekli bütün işlemleri derhal yerine getirin, gaspa derhal son verin." ifadelerini kullandı.