Silopi'de sınır kapısında bekletilen 13 YPG'linin cenazelerinin Türkiye'ye girişine izin verilmediğini belirten İnsan Hakları Derneği (İHD) üyesi bir grup kadın, İstanbul Müftülüğü önünde yaptıkları basın açıklamasıyla olayı protesto etti. Basın açıklaması sırasında müftülüğe araçlarla girmek isteyen sürücülerle grup üyeleri arasında gerginlik yaşandı.

İHD İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu üyesi 5 kadın, İstanbul Müftülüğü önünde basın açıklaması yaptı. Suriye sınırında bekletilen 13 YPG'linin cezanesinin Türkiye'ye getirilmesi ile ilgili Diyanet yetkilileri ile görüşmeye çalıştıklarını ancak sonuç alamadıklarını belirten grup üyeleri adına açıklamayı Mürüvvet Yılmaz yaptı. Yılmaz, "90'lı yıllara yeniden mi dönüyoruz?" dedirten sınır içi ve dışı operasyonlara yenilerinin eklendiğini ve Başbakan Davutoğlu'nun devletin kudretini gösterecekleri yönünde açıklamalar yaptığını söyledi. Yılmaz, cenazelerin bekletilmesinin insanlık ayıbı olduğunu söyleyerek "Geçici hükümet ve geçici bakanlar kurulunun kararı bir insanlık ayıbıdır. İnsan onurunu zedeleyen bu karar başta Cenevre İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bu durum temel haklara aykırı olduğu gibi halkların manevi değerlerine de aykırıdır." dedi.

Yılmaz'ın açıklaması sırasında müftülük binasına girmek isteyen sürücülerle grup arasında gerginlik yaşandı. Yolu kapattıklarını söyledikleri göstericilere korna çalarak tepki gösteren sürücüler yolun açılmasını istedi. Basın açıklamasına devam eden kadınlar ile güvenlik görevlileri ve sürücüler arasında bir süre sözlü gerginlik yaşandı.

Grupta bulunan kadınlardan Hatun İldemir ise diyanetin kadınların kıyafeti, hamile kadınların sokağa çıkması gibi pek çok konuda fetva verdiğini ama cenazeler konusunda fetva vermediğini söyleyerek görüştükleri diyanet yetkililerinin kendilerine açıklama konusunda yetkili olmadıklarını söylediklerini belirtti. İldemir, insan cesedi üzerinden siyaset yapılmaması gerektiğini söyledi.