İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, '23 Mart-19 Mayıs tarihleri arasında siyasal partilere yönelik gerçekleşen ihlallerle' ilgili olarak, “126 ihlalin maalesef 114’ü sadece bir tek partiye Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik olarak gerçekleşmiş.” dedi.

İnsan Hakları Derneği Dökümantasyon Birimi, '23 Mart 2015 ile 19 Mayıs 2015 tarihleri arasında siyasal partilere yönelik gerçekleşen ihlallerle' ilgili ara raporunu açıkladı. İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Genel Merkez'de açıkladığı raporda partilerin seçim bürolarına, araçlarına, adaylarına, mitinglerine ve çalışanlarına yönelik 'baskın, saldırı, tehdit ve polis baskınlarının' olduğunu savundu. Türkdoğan, şu bilgileri verdi: “Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) 3 silahlı saldırı, 2 bombalı saldırı, 2 kundaklama olmak üzere toplamda 114 saldırı gerçekleşmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AK Parti) 2 silahlı olmak üzere 7 saldırı gerçekleşmiş, Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) 1 silahlı olmak üzere 4 saldırı, Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) de 1 silahlı saldırı gerçekleşmiş. Bu süreçte toplam 126 ihlal tespit edebilmişiz. Bu 126 ihlalin maalesef 114’ü sadece bir tek partiye HDP'ye yönelik olarak gerçekleşmiş.”

SALDIRI SAYISI ÇOK FAZLA, GÖZALTINA ALINIP TUTUKLANAN SAYISI ÇOK AZ

Türkdoğan, saldırılarda darp edilen ve yaralanan kişi sayısının toplamda 49 olduğunu, bunlardan da 47’sinin HDP’ye üye olduğunu söyledi. Saldırıyı gerçekleştirenler bakımından duruma bakıldığında sadece 7 saldırganın gözaltına alındığını kaydeden Türkdoğan, “Yani 126 saldırı gerçekleşmiş, 7 saldırgan göz altına alınmış. Bunlardan 1 saldırgan tutuklanmış. Ayrıca Van’da tutuklananlar vardı. AK Parti’ye yönelik bir ihlal neticesinde. Yani saldırı sayısı çok fazla gözaltına alınıp tutuklanan sayısı çok az.” diye konuştu.

GEÇEN YILKİ YEREL SEÇİM SÜRECİNDE YAŞANAN İHLALLERİN BOYUTLARINI AŞMIŞ DURUMDA

Seçim çalışmaları sürecinde gözaltına alınan HDP’li sayısının 125 kişi olduğunu ve bunlardan da 8’inin tutuklandığını bildiren Türkdoğan, şunları söyledi: "Burada da bir gariplik var. Bu süreçte tamamı HDP’li olan 32 kişinin gözaltına alınırken ve gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muameleye uğradığına dair de ciddi iddiaları var. Bu süreçte bazı yasaklamalar gerçekleşmiş. HDP’nin bir miting meydan tahsisine izin verilmemiş. Bir yürüyüşü engellenmiş, 1 konseri yasaklanmış, 2 mitingi yasaklanmış. Bunun dışında dikkat çeken bazı olaylar var. Aşağı yukarı iktidarda bulunan siyasi partinin seçim çalışmalarını yaparken devletin çeşitli imkanlarını kullandığına dair, güvenlik birimlerinin taraf tuttuğuna dair bazı olaylar. Bu bilançoyu değerlendirmek gerekiyor. Geçen yılda da yerel seçimlerde bir takım benzerlikler olmuştu. Ama şu anda yaşanan ihlaller geçen yıl ki yerel seçim sürecinde yaşanan ihlallerin boyutlarını aşmış durumda. Bugün 20 Mayıs, seçimlere daha 17 gün var. Bu nedenle de kaygılıyız. Seçim güvenliğinin sağlanması bakımından çok ciddi riskler var. Çok ciddi zaaflar var.”

SÜREÇ, ŞU ANDA ASLINDA DONMUŞ DURUMDA

Çözüm sürecinin geldiği noktayı değerlendiren Türkdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Barış ve çözüm sürecinde seçimlerden önce sürecin dondurulduğuna dair bir tabloyla karşı karşıyayız. Süreç şu anda aslında donmuş durumda. Bu aslında Abdullah Öcalan’a yeni bir tür tecrit uygulanarak sürdürülüyor. Sayın Başbakan dün akşam söyledi. Eski tartışmalara geri döndük. Sanki hiçbir şey yaşanmamış gibi, ‘işte önce onlar şunu yapsın, sonra bunlar bunu yapsın’ tarzındaki kısır döngülerden Türkiye bir türlü çıkamıyor. Seçim öncesi hiç kimse yeni bir pozisyon almak istemiyor. Böyle anlamak istiyoruz. Çünkü seçimden hemen sonraki gün Türkiye’nin devasa Kürt sorunu varlığını devam ettirecek. Kürt sorunu ortadan kalkmayacak.”

Bazı önerilerde bulunan Türkdoğan, şu ifadeleri kullandı: “Siyasi iktidar sözcülerinin kullandığı ötekileştirici ve suçlayıcı dili terke etmeleri gerekiyor. Bu seçim güvenliğini riske ediyor. Provokasyona açık bir zemin hazırlıyor. O zemini değerlendiren güçler var. Bir başka nokta Sayın Cumhurbaşkanı’nın gerçekleştirmiş olduğu mitingler ve bu mitinglerdeki üslup ve söylemleri. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın muhalefet partilerine yönelik eleştirilerine son vermesi ve 7 Haziran’a kadar artık hiçbir şekilde miting yapmamasını tavsiye ediyoruz.”