İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez ve Diyarbakır Şubesi yöneticilerinin hazırladığı Cizre raporunda, hükümet tarafından dile getirilen paralel yapı söyleminin etkili soruşturma yapmayı ve failleri koruyan bir söylem olduğuna dikkat çekildi. Raporda 4’ü çocuk 6 kişinin hayatının kaybettiği olayların YDG-H ile HÜDA-PAR arasındaki çatışmalarından kaynaklanmadığı iddia edildi.

İHD Genel Merkezi ve İHD Diyarbakır Şubesi’nden oluşan heyet tarafından Cizre’de yapılan incelemelerden sonra hazırlanan rapor kamuoyuna açıklandı. İHD Diyarbakır Şube Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında raporu derneğin Genel Başkan Yardımcısı avukat Osman Süzen açıkladı. Süzen, “ Tedirginliğin yol açtığı can güvenliğinin kalmadığı düşüncesi üzerine yurttaşlar tarafından, kendilerine yönelik kim tarafından yapıldığı bilinmeyen saldırılara karşı korunmak amacıyla ilçede bulunan Cudi, Nur ve Yafes mahallelerinin girişlerine birkaç metreyi bulan hendekler kazılmıştır. Son olarak 14 Ocak 2015 tarihinde Nihat Kazanhan isimli 12 yaşındaki çocuk, arkadaşları ile Yafes Mahallesi'ndeki tepelikte oyun oynadığı sırada başına isabet eden kurşunla yaşamını yitirmiştir. 27 Aralık 2014 tarihinden, incelemede bulunduğumuz 17 Ocak 2015 tarihine kadar ilçede 4'ü çocuk olmak üzere 6 yurttaş yaşamını yitirmiştir." dedi.

90'lı yıllarda görülen yargısız infazlara benzer bir yöntemin farklı bir konsepte evrilerek devam ettirilmek istendiğini belirten Süzen, “ İnfazların HÜDA-PAR ile YDG-H arasındaki çatışmadan kaynaklanmadığı, güvenlik güçleri tarafından öldürme kastı ile hedef gözetilmek sureti ile infazların gerçekleştirilmiş olduğu tanık beyanları ile net ve açık bir şekilde ifade edilmiştir. Nihat Kazanhan'ın ölüm nedeninin, güvenlik güçlerinin silahından çıkan mermi nedeniyle gerçekleşmiş olduğu, heyetimizce dinlenen tanık beyanları ile doğrulanmıştır. Ölüm olaylarında etkili bir soruşturma yürütülmediği, delillerin toplanmadığı, olay yeri inceleme ekiplerinin olaydan birkaç gün sonra deliller tamamen ortadan kaybolduktan sonra inceleme yaptıkları tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Raporun kanaat ve öneri kısmında ise şu görüşlere yer verildi: "Hrant Dink soruşturmasının zanlısı olarak hakkında yakalama kararı çıkarılan Ercan Demir’in Cizre Emniyet Müdürü olarak atanmasının ardından yargısız infaz olaylarında artış olduğu. Hükümet tarafından dile getirilen paralel yapı uzantısı söyleminin etkili soruşturma yapmayı engelleyen, genel ve failleri koruyan bir söylem olduğu, paralel yapı veya devlet içinde faaliyet gösteren herhangi bir eylemi olduğunun kabulü halinde dahi devletin bunu araştırmak ve sorumluları yargı önüne çıkarıp cezalandırmakla yükümlü olduğu. Dosyalarda gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle avukatların delillere ulaşmasının engellendiği ve bunun da etkili soruşturma yürütülmesinin önünde en büyük engel oluşturduğu kanaatine varılmıştır."