Mavi Marmara duruşması öncesinde konuşan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, İsrailli komutanlar hakkındaki kırmızı bülten talebinin İnterpole gönderilmediğini söyledi. Bürokratları eleştiren Yıldırım, "Bu ülkede başbakana, cumhurbaşkanına ve dışişleri bakanına rağmen kendisini devlet gören 28 Şubat zihniyetli insanlar hala var." dedi.

Mavi Marmara gemisine İsrail askerleri tarafından gerçekleştirilen saldırı davasına İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediliyor. Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan bir grup eylem yaptı.

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, sanık olan dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkındaki kırmızı bülten talebinin hala İnterpole gönderilmediğini söyledi. Dışişleri Bakanlığı’ndaki bazı bürokratların bunu yapmadığını savunan Yıldırım, “Bu ülkede başbakana, cumhurbaşkanına ve dışişleri bakanına rağmen kendisini devlet gören 28 Şubat zihniyetli insanlar hala var. Onun için biz diyoruz ki bir an önce, sizin karar verme hakkınız yok, bunu interpole gönderin. Bize diyorlar ki ‘interpol İsrail’in etkisi altında, İsrail lobisi güçlü.’ Doğru Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde de güçlüydü. Biz de diyoruz ki, tamam biz sizle mücadele etmeyelim, biz hakkımızı aracağız sokaklarda, mahkemelerde. Karşımızda siz olmayın, siz bizim dostumuzsunuz. Biz interpolle bu mücadeleyi verelim. Gönderin interpole.” diye konuştu.

İsrail'in bir aracı vasıtası ile Mavi Marmara mağdurlarının avukatlarına, Gazze’deki ablukayı gevşetecek ‘Yeşil Hat’ ve ölenlerin yakınlarına 1 milyar dolarlık tazminat ödeme teklifinde bulunduğu iddiaları üzerine Yıldırım, kendilerine açık çek teklifinde bulunulduğunu söyledi. Yıldırım, “Biz uluslararası daha önceki örneklere bakarak bu miktarın böyle olduğunu düşünüyoruz ama açık çek daha fazladır. Bu ‘Yeşil Hattı’ birlikte işletme teklifi vardır. Kabul edersek doğalgaz da bile pay sahibi olacak kadar imkanlar vermektedir.” ifadelerini kullandı. Yıldırım ancak bir Filistinlinin gözyaşı için dahi buna razı olmayacaklarını ifade etti.

Mahkeme, 26 Mayıs 2014 tarihinde sanık İsrailli komutanlar için yakalama kararı vermiş ve kırmızı bülten talebinde bulunmuştu. Bu talebin hala İnterpole gönderilmediği belirtiliyor.