Çanakkale Şehitler Abidesi'nin altında bulunan müze, iki ayrı bakanlık birbirinden habersiz farklı projeler hazırlayınca dokuz yıldır açılamıyor. Savaşların 100. yılında Çanakkale Savaşları Müzesi, depo olarak kullanılıyor.

Çanakkale Savaşları'nda şehit olan Mehmetçikler anısına Gelibolu Yarımadası Hisarlık Tepe’de Şehitler Abidesi yaptırıldı ve 1960'ta ziyarete açıldı. 1.7 metre yüksekliğindeki abidenin altında da Çanakkale Savaşları Müzesi kuruldu. Şehitler Abidesi’ndeki eksiklerin tamamlanması için çalışmalar sürerken 2006 yılında yıkılma tehlikesi olduğu yönünde hazırlanan rapor doğrultusunda güçlendirme çalışması başlatıldı. Çalışmalar sebebiyle hem abide bir yıl ziyarete kapatıldı, hem de altındaki 100 metrekarelik müze. Müzedeki Çanakkale Savaşları’ndan kalma eserler, başka bir yere taşındı. Çalışmalar kapsamında abidenin tabanındaki 2 bin granit taş söküldü. Tabandan temel noktasına kadar toprak kazıldı. Dört ayağın bağlantı kirişleri güçlendirildi. Abidenin altında, aynı anda 200 kişinin gezebileceği, bin 600 metrekarelik kapalı müze alanı oluşturuldu.

MÜZE DEPOYA DÖNÜŞMÜŞ

Bu süreçte Gelibolu Yarımadası’ndaki yatırımları yürüten Orman ve Su İşleri Bakanlığı, abidenin altındaki alan için bir müze projesi hazırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise başka bir proje hazırladı. Üstelik bunları birbirlerinden habersiz yaptıkları yıllar sonra ortaya çıkan iki bakanlığın çekişmesi, müzenin yeniden ziyarete açılmasını yıllarca geciktirdi. 27 Şubat 2015'te iki bakanlık arasında protokol imzalanarak, bölgedeki bütün taşınmazlar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi ancak müze, yine de Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümüne yetiştirilemedi. Kapısı kilitli müzenin içi de depoya çevrilmiş halde; traktör, sandalyeler ve abidenin çevre düzenlemesinde kullanılan malzemeler bulunuyor.

Müzenin son durumuyla ilgili bilgi veren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, bugüne değin iki bakanlık tarafından hazırlanan projeler için icraata geçme aşamasında su sızıntısı problemiyle karşılaşıldığını ve yalıtım çalışmalarına rağmen bunun aşılamadığını söyledi. Yeni bir yalıtım çalışmasının ardından karar verilecek proje doğrultusunda, müzenin en kısa sürede ziyarete açılacağını kaydetti.