Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yüzde 90’ını karşılayan Manisa, yaş üzüm ihracatında tarihî bir rekor kırdı. Üzümün başşehrinden 2013 yılında 185 bin ton taze üzüm ihracatı yapılırken 2014 yılında bu miktar 250 bin 775 tona yükseldi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, düzenlediği toplantıda 2014 yılını değerlendirdi. Manisa olarak 2014 yılında taze üzüm ihracatında rekor kırdıklarını, ilin tarihi boyunca taze üzüm ihracatının 185 bin tonu geçmediğini belirten Çebi, “Ama 2014 yılında, 250 bin 775 tonluk taze üzüm ihracatı gerçekleştirdik. Bu rakam, Manisa için tarihî bir rekordur.” dedi. Taze üzüm ihracatının artmasının sebeplerinin başında arz-talep meselesinin geldiğini söyleyen İl Müdürü Çebi, “Bu yıl ürünün bol olması, fiyatların da biraz düşük olması nedeniyle taze üzüm ihracatımız, geçen yıla göre büyük artış gösterdi.” diye konuştu.

‘KURU ÜZÜM İHRACATINDA DÜŞÜŞ OLDU’

Kuru üzüm ihracatında ise biraz düşüş yaşandığını aktaran Çebi, "Kuru üzüm ihracatımız, 152 bin ton olarak gerçekleşti ama her sene ortalama 195 bin ile 200 bin ton arasında ihracatımız var. Avrupa’nın birkaç ülkesi, özellikle İngiltere her yıl 50-55 bin ton, hattâ 57 bin ton kuru çekirdeksiz üzüm alır ama bu sene belge falan istemiyor. 152 bin ton kuru üzüm, bizden belge alıp da giden ihracatımız. Eğer bizden analiz yapıp belge alırsa yarın orada bir sıkıntı çıkarsa geri gönderir. Eğer belge almamışsa biz o ürünleri Türkiye’ye sokmuyoruz. O ürün artık başka ülkeleri mi gidiyor, Afrika’ya mı gidiyor veya denize mi dökülüyor onu bilmiyoruz.” dedi.

‘YUMURTA İHRACATI DA ARTTI’

Manisa’nın 2014 yılı yumurta ihracatının da bir önceki yıla göre arttığını belirten Hasan Çebi, “2013 yılında 54 milyon adet olan yumurta ihracatımız, 2014’te 159 milyon 126 bin 533 adete çıktı. Geçen yıl Manisa’dan üzüm, yumurta, kiraz, nar, domates, mısır, zeytin, şeftali başta olmak üzere tarım sektörü ürünleri olarak 646 bin 659 ton ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracat ile Manisa ve ülkemize 612 milyon 925 dolarlık döviz girdisi sağladık.” şeklinde konuştu.

‘213 ORGANİK ÜRÜNDEN 100’DEN FAZLASI MANİSA’DA YETİŞİYOR’

Türkiye’de geçiş süreci dahil 558 bin 838 hektar olan organik tarım alanlarının 13 bin 912 hektarının Manisa'da bulunduğunu dile getiren İl Müdürü Çebi, ilin sahip olduğu ekolojik özelliklerin, Türkiye'deki 213 çeşit organik üründen 100’ünün yetiştirilmesine imkan verdiğini söyledi. Çebi, 2003 yılında 788 çiftçi ailesi organik tarım yaparken 2013 yılında bunun 2 bin 55’e, organik ürün üretim miktarının ise 14 bin 755 tondan 62 bin 420 tona ulaştığını kaydetti. Çebi, “Ülkemizde organik tarım yapan 34 bin 616 çiftçinin 2 bin 278’i ilimizde bulunmakta ve ülkemizde üretilen 1 milyon 620 bin 466 ton organik ürünün 68 bin 775 tonu Manisa’da üretilmektedir.” dedi.