Sivas’ta iki hastanın, ana damarlarında meydana gelen genişleme(aort anevrizması) ameliyatsız bir yöntemle çözüldü. Kasıktan küçük bir kesi ile yapılan endovasküler aort (EVAR) operasyonuyla hastanın kısa sürede sağlığına kavuşması sağlandı.

Medicana Sivas Hastanesi’nde, Sivas bölgesinde herhangi bir hastanede uygulanmayan EVAR operasyonu gerçekleştirildi. Çeşitli hastanelere başvuran ve son olarak Medicana Sivas Hastanesi’ne farklı şikâyetlerle gelen Aziz Irmak ve Talat Aydın, karın içi ana damar genişlemesi tespit edildi. Anestezi riski olan hastalara endovasküler yöntem ile aort ameliyatı yapıldı.

Hastaneye göğsünde daralma, safra kesesinde rahatsızlık sebebiyle başvuran 63 yaşındaki Aziz Irmak’da anjiyo sonucunda karın içi ana damarda şişme teşhis edildi. Hastanın yaşı, fazla kilosu sebebiyle anestezi riski olduğuna karar verilerek kasıktan küçük bir kesi ile yapılan endovasküler aort ameliyatı gerçekleştirildi.

Aynı şekilde 76 yaşındaki Talat Aydın da kasık damarında 5 cm’lik bir şişme olduğu tespit edilirken endovasküler aort ameliyatı yapılarak hastanın kısa sürede sağlığına kavuşması sağlandı.

Medicana Sivas Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Şinasi Manduz, Endovasküler aort operasyonlarını anestezi riski olan, yaşlı veya kilolu hastalara uyguladıklarını, bu operasyonun açık cerrahiye göre daha avantajlı olduğunu belirtti. EVAR operasyonunda hastaya kan, plazma verilmesine gerek olmadığını, hastaların daha az ağrı sızı yaşadığını, hastanede kalış süresinin kısaldığını ve en önemlisi iş ve sosyal yaşamına kısa sürede dönebildiğini ifade etti.

Kardiyoloji Uzmanı İsmail Erdoğu ise hastalara uygulanan EVAR operasyonunda özel bazı kateterlerle damar içine girilerek o bölüme getirilen suni damarın şişirildiğini ve dikiş yerine içerden destek sağlayan stentler ile damara tutturulduğunu ifade etti. Bu operasyonun açık cerrahiden daha düşük risk ile yapıldığını sözlerine ekleyen İsmail Erdoğu, hastanın kısa sürede evine gönderileceğini belirtti. Uzm. Dr. İsmail Erdoğu, hastalara klasik ameliyat için taşıdığı riskler sebebiyle EVAR uygulamayı tercih ettiklerini belirterek, hastalarda yapılan operasyonla ilgili bilgi verdi.

Operasyon geçiren hastalar Aziz Irmak ve Talat Aydın da operasyon sorasında ameliyat olduklarını hiç anlamadıklarını ve kendilerini çok iyi hissettiklerini ifade ettiler.