Bünyesinde Bugün ve Kanaltürk televizyonları ile Bugün ve Millet gazetelerini de bulunduran Koza İpek Holding’e kayyum atanmasına tepkiler devam ediyor. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Kayyum atama işlemiyle ilgili özellikle siyasal etkileri açık bir yargıcın tamamen siyasi saiklerle iktidara yakın ve basını yönlendirecek özelliklere sahip bazı kişileri kayyum olarak ataması açıkçası demokrasinin geleceği ve Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü olmak üzere demokratik özgürlükler bakımından çok büyük bir tehlike işaretidir.” dedi. Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, buna karşı bütün demokratik kamuoyunun bu tehlikeli gidişata karşı durması çağrısında bulundu. Elçi, “Siyasi iktidar uzun bir süredir yasal ve anayasal düzeni göz ardı ederek ama çoğu zaman fiili bazı durum ve uygulamalar oluşturarak temel hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir.” ifadelerini kullandı.

'İDARİ VE ADLİ BİRİMLER ÖRTÜLÜ BİR ANTLAŞMA VARMIŞ GİBİ HAREKET EDİYOR'

Bu kapsamda gerek cumhurbaşkanı, gerekse başbakanın bir dizi konuşma ve açıklamalarıyla hem yargıyı etkileyen, hem anayasal hükümlere aykırı, hem de yasal hükümleri tümüyle bir yana bırakan açıklamaları olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Elçi, “Bu söz ve açıklamalardan hareketle ne yazık ki Türkiye’de adli ve idari makamlar örtülü bir antlaşma varmışcasına hemen hemen her konuda yasal hükümleri istismar ederek özelikle ifade ve basın özgürlüğü anlamında ki demokrasisinin güvencesi olan ifade ve basın özgürlüğü konusunda bugüne kadar tanık olunmamış uygulamalara yol açtılar.” ifadelerini kullandı.

Elçi, usuli bir yol olan kayyum işleminin kötü kullanılarak siyasal etkileri açık bir yargıcın tamamen siyasi saiklerle iktidara yakın ve basını yönlendirecek bazı kişileri kayyum olarak atamasının açıkçası demokrasinin geleceği bakımından Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğü açısından büyük bir tehlikenin işareti olduğunu dile getirdi.

'BU GİDİŞLE İKTİDARI ELEŞTİRECEK TEK BASIN ORGANI KALMAYACAK'

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi açıklamasına şöyle devam etti: “Bu gidişle korkarım çok kısa süre sonra Türkiye’de devletin ve iktidarın uygulamalarını eleştirecek tek bir basın yayın organı kalmayacak. Zira iktidarın bunu hedeflediği anlaşılıyor. Bütün demokratik güçlerin bu tehlikeli gidişata karşı durması gerektiğin düşünüyorum.

BU DURUM HUKUK DIŞIDIR, KABUL EDİLEMEZ

Zira özellikle bir dönem şu kesime yakın olanlar da şöyle yaptığı biçimindeki tartışmalar bir kenara bırakılması gerekir. Kimin geçmişte hangi günahı olursa olsun eğer son gelişmeyle de ortaya çıktığı gibi eğer iktidar bu hukuk tanımaz gidişatına karşı demokratik kamuoyu kararlı şekilde durmazsa çok kısa bir süre sonra başımıza kişilere ve topluma yönelik her türlü hak ihlalini Türkiye ve dünyadan duyulmasına aracılık yapacak bir tek yayın organı kalmayacak. Bu açık ve demokratik toplumun son şansıdır. Bu durum hukuk dışıdır, kabul edilemez.”