İztuzu'nu Kurtarma Platformu'ndan (İKUP) yapılan açıklamada, Muğla'nın Ortaca ilçesindeki dünyaca ünlü İztuzu kumsalının şezlong ve şemsiyesiz bırakılmaması gerektiği bildirildi. İKUP, "Dalyanağzı ve İztuzu kumsallarında şezlong ve şemsiyeler kaldırılırsa bu uygulamanın, kaplumbağaların üremesine yapacağı çok önemli olumsuz etkilerin yanısıra kumsalın diğer özelliklerinin korunması ve çevre temizliği açılarından da büyük sorunlara yol açması beklenmelidir. Kumsalın her iki ucundaki şezlong ve şemsiyeler bir yandan ziyaretçilerin bu dar alanlara yoğunlaşmasını sağlamakta, diğer yandan gölgede kalarak ısı değişiminden etkilenme olasılığı olan yuvaların kolaylıkla belirlenmesini olanaklı kılmaktadır. Eğer şezlong ve şemsiyeler kaldırılırsa ziyaretçiler, kumsalın tüm uzunluğunu kullanmaya başlayacaktır. Küçük Dalyan gibi birkaç ağaç bulunan bölgeler, sağladıkları gölge nedeniyle yeni yoğunluk alanları olacaktır. Ziyaretçiler istedikleri yerlere havlularını serecek, yanlarında getirdikleri şemsiyeleri kumsala çakacaklardır." denildi.

Dalyanağzı ve İztuzu kumsallarında şezlong ve şemsiye kullanımını yasaklama kararının, "kaş yapayım derken göz çıkarma" ile sonuçlanacağı savunulan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Dalyanağzı ve İztuzu kumsallarındaki günübirlik kullanımı destekleyen altyapının ortadan kaldırılması, Dalyan'ın ziyaretçiler açısından çekiciliğini azaltacak ve turizmi olumsuz etkileyecektir. Eğer bu karar uygulanırsa karar verenler, bu olumsuzluğun da sorumlusu olacaklardır. İKUP olarak bu karardan bir an önce vazgeçilmesini diliyor, bir dinlence kumsalı için olmazsa olmaz nitelikteki büfe, şemsiye ve şezlong gibi kullanımların, konunun uzmanı bilim insanlarının da katkılarıyla gerekiyorsa sayılarının ve yerlerinin yeniden belirlenerek ivedilikle uygulanmasını istiyoruz. Başından beri söylemimiz, korunan alanlarda ticari faaliyetlerin yapılmaması değildir. Doğal olarak, korunan unsurları olumsuz etkileyebilir hiçbir ticari ya da ticari olmayan etkinliğe izin verilmemelidir ancak korunan unsurlarla çelişmeyen, hattâ korumaya olumlu katkı yapan ticari faaliyetlerin desteklenmesi ve geliştirilmesi, çok doğru bir yönetim kuralıdır."

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İztuzu ihalesini iptal edeceğim. Yeni aldığımız karar şu: İztuzu Plajı'nda hiçbir ticari faaliyet, şezlong, şemsiye olmayacak. Carettaları Muğla Üniversitesi'ne emanet edeceğiz. Gerekli protokolü imzalayacağız. Canı isteyen İztuzu Plajı'nda denize girebilir ama orası carettaların sahası olarak korunacak. Asla zarar verilmesine izin verilmeyecek." demişti.