Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mehmet Taha Al, jeotermal santrallerine valilikçe verilen, "Çevresel Etki Değerlendirilme (ÇED) raporu gerekli değildir" kararları hakkında açıklama yaptı. Al, “ÇED gerekli değildir kararı, işletmelerin faaliyetleri esnasında hiçbir şekilde çevreyle bağlantısı olmadığı anlamını taşımamaktadır.” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan İl Müdürü Al, şunları kaydetti: “Bazı yerel gazetelerde ve internet sitelerinde, 'Valilik görevini yapsın' gibi başlıklı haberler de yer almaktadır. Jeotermal santrallerin ruhsat alma aşamasında valilik tarafından, titizlikle ön inceleme yapılmadan kolaylıkla, 'ÇED raporu gereksizdir' denilerek onay verildiği ve söz konusu işletmelerin çevrenin korunması yönünde hiçbir önlem almadan faaliyet gösterdikleri şeklinde bilgilere yer verilmesi üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. 25.11.2014 Tarih ve 29186 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Yönetmeliği kapsamına giren faaliyetler, yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde belirlenmiştir. Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyetler Bakanlığımızca, Ek-2 listesinde yer alan faaliyetler ise Valiliğimizce (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) değerlendirilmektedir. ÇED değerlendirme sürecinde uygulanacak teknik ve idari hususlar bu yönetmelikle düzenlemiştir. Habere konu jeotermal arama sondaj kuyuları ile ısıl güçleri 5-20 MWe arasında olan jeotermal elektrik santralleri (JES), anılan yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer almakta olup bu kapsamdaki işletmelerin ÇED süreçleri tarafımızca değerlendirilmektedir. Isıl gücü 20 MWe ve üzeri olan jeotermal elektrik santralleri ise ÇED Yönetmeliği Ek-1 listesi kapsamında yer almakta olup bu işletmelere ilişkin ÇED süreçleri de Bakanlığımızca değerlendirilmektedir. ÇED yönetmeliği Ek-2 listesi kapsamında yer alan jeotermal arama sondaj kuyuları ile JES’lere ilişkin projeler, yönetmelik gereğince Bakanlığımızca yetkili kılınan danışman firmalar aracılığı ile proje tanıtım dosyalarını hazırlatarak, Bakanlığımızın e-ÇED yazılım portalından başvurularını gerçekleştirirler. Yapılan başvuru, yönetmeliğin belirlediği yasal süreler içerisinde incelenmekte ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının projeye ilişkin görüşleri alınmaktadır. Alınan görüşlerin olumlu olması ve proje tanıtım dosyasında açıklanan bilgiler, teknik ve idari tedbirler yeterli düzeyde ise söz konusu projelere Valiliğimizce, 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmektedir. Şayet diğer kamu kurum ve kuruluşlarının projeye ilişkin görüşleri olumsuz ise projenin belirtilen alanda gerçekleşmesinin sakıncalı olduğu belirtilerek, ÇED başvurusu iade edilmektedir. 'ÇED gerekli değildir' kararı, işletmelerin faaliyetleri esnasında hiçbir şekilde çevre ile bağlantısı olmadığı anlamını taşımamaktadır. Kurumların projeye ilişkin görüşleri olumlu olmasına rağmen proje tanıtım dosyasında ve sahada yapılan inceleme neticesinde faaliyet için daha kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiği kanaatine varılırsa anılan yönetmelik kapsamında Valiliğimizce, 'ÇED gereklidir' kararı verilerek, projeye ilişkin ÇED raporunun hazırlanarak Bakanlığımızca değerlendirilmesi istenilmektedir.”

Aydın’daki jeotermal santrallerin faaliyetleri sonucu açığa çıkan jeotermal akışkanın, reenjeksiyon yöntemiyle bertaraf edildiğini belirten Mehmet Taha Al, “Ancak arama ve sondaj faaliyetleri esnasında reenjeksiyonun mümkün olmaması nedeniyle ilgili işletmelerden konunun bilimsel olarak ispatlanması istenmiş, alıcı ortama deşarjın söz konusu olması durumunda deşarj standartlarının belirlenmesi için jeotermal suyun jeokimyasal analiz raporu, alıcı ortamın su kalitesi ve debisi gibi bilgilerin, bakanlığımıza sunulmak üzere valiliğimize iletilmesi ve belirlenecek deşarj standartlarına uyulması gerektiği bildirilmiştir. Faaliyetleri sırasında daha önce ÇED süreçlerinde vermiş oldukları taahhütlere uymayan işletmelere, gerekli idari yaptırım kararları uygulanmıştır.” dedi.