CHP Milletvekili İlhan Cihaner, 12 Eylül darbesinden sonra göz altına alınan ve sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Cemil Kırbayır olayında hala dava açılmadığını söyledi. Cihaner, faili meçhul cinayetlerin sorumlusu olarak AK Parti hükümetlerini gösterdi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, partisinin Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, eski Yarsav Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve 12 Eylül döneminde gözaltına alındıktan sonra kaybolan Cemil Kırbayır'ın yakınlarıyla TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, faili meçhul cinayetlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 12 Eylül davalarının bir fiyaskoya döndüğünü savunan Cihaner, Cemil Kırbayır davasında takipsizlik kararının kaldırılmış olmasına rağmen hala sorumlular hakkında dava açılamadığını söyledi. Cihaner, “Takipsizlik kararının kaldırılmış olmasına rağmen hala sorumlular hakkında dava açılabilmiş değil. Bu durum her şeyden önce iktidarın faili meçhullerle, darbe dönemleriyle yüzleşme söyleminin ne kadar boş olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanına, başbakana hakaret iddialarının ne kadar hızlı ve ‘etkin’ bir şekilde soruşturulduğunu, hükümeti ilgilendiren en absürt iddiaların bile hemen nasıl davalara, soruşturmalara dönüştüğün bir vaka iken bu kadar delilli, üstelik Meclis İnsan Hakları Komisyonu raporuna dayanan bir vakanın hala davaya dönüştürülememesi aslında tüm ulusun bence takip etmesi gereken yüz karası bir olaydır.” diye konuştu.

AK Parti’nin iktidara geldikten sonra faili meçhullerin üstünü kapatmayı tercih ettiğini kaydeden Cihaner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a iki ay önce mektup yazdığını ancak henüz herhangi bir cevap almadığını söyledi.

'SORUMLU, MEVCUT HÜKÜMETTİR'

Devletin bilgisi ve onayı olmadan hiçbir cinayetin işlenemeyeceğini savunan Cihaner, “Bu olaydaki en önemli sorumlusunun devlet olduğunu, hükümet olduğunu, en azından etkin takibin yapılma adına sorumlusunun mevcut hükümet ve devlet olduğunu, tesis etmemiz gerekir.” dedi. Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Ana’nın oğlu döner diye evinin kapısını ölünceye kadar kapatmadığını kaydeden Cihaner, oğlunun mezarına dahi kavuşmasını sağlayamadan öldüğünü söyledi.

AİLE DAVANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAK

Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır’ın kardeşi ise yeğenin katilleri olduğunu iddia ettiği yedi sorumluyu isim isim bildiklerini ifade ederek Hakan Fidan’a boşuna mektup yazılmadığını söyledi. Aile olarak davanın peşini bırakmayacaklarını söylerine ekledi.

AVUKAT: BU DAVANIN NEDEN BU KADAR SÜRÜNCEMEDE KALDIĞINI ANLAMIYORUM

Kırbayır'ın avukatı Cengiz Daşdemir ise dosyayı ele alan savcıların olayın işkence ile adam öldürme olduğunu kabul ettiklerinin ve 2 yıl önce dava açılma aşamasına gelindiğini ancak bir türlü açılmadığını anlattı. Daşdemir, "Ben bu davanın neden bu kadar sürüncemede kaldığını anlamış değilim. Dava açılması için her gittiğimizde yeni gerekçeler önümüze sunuluyor" diye konuştu.