CHP İstanbul milletvekili adayı İlhan Kesici, Twitter fenomeni Fuat Avni’nin ‘çok sayıda gazetecinin gözaltına alınacağı ve Zaman gazetesine el konulacağı’ yönündeki iddiasıyla ilgili, “Öyle bir şey olmaz, öyle bir şey olmayacak inşallah.” dedi.

İlhan Kesici, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’ya destek ziyaretinde bulundu. Kesici, son dönemde ortaya atılan çok sayıda gazetecinin gözaltına alınması ve Zaman gazetesine el konulacağı yönündeki iddialara, “Öyle bir şey olmaz, öyle bir şey olmayacak inşallah.” şeklinde cevap verdi.

Gündemi değerlendiren Kesici, demokrasinin bir hak arama rejimi olduğunu ve bunu yaparken de insanların ‘başımıza bir kaza gelir’ diye düşünmemesi gerektiğini anlattı. Türkiye’de farklı bir ortamın bulunduğunu dile getiren Kesici, “Türkiye’deki hal, bırakın ‘başımıza bir kaza bela gelir’ diye düşünmeyi herkesin kafasına balyoz iniyor gibi haller var. Bunun ekonomi ile ilgili olan hali de var. Mesela bu sene 200 milyar dolar dış borç döndürmemiz lazım. Eğer Türkiye’de demokrasi ile ilgili bir sorun gözükürse dünya sermaye piyasaları Türkiye’yi kara listeye alır. Adam parasını kendisinin de anlayabileceği dilden konuşan, demokratik ülke denebilecek bir yere getirir.” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE, BÜYÜK EKONOMİK SIKINTILARIN EŞİĞİNDE’

AK Parti’nin ilk 3-4 yılında başarılı ekonomik performans sergilenmesinin sebeplerinden birinin Türkiye’nin AB ile olan mutlak beraberliği zannedildiğini anlatan Kesici, o zaman dünyanın akıllı sermayesinin yatırım için Türkiye’ye geldiğini kaydederek, “Ama gittikçe demokrasiden uzaklaşıldıkça, batı dünyası ile zıtlaşıldıkça Türkiye’ye gelecek olan sermaye batılı olmaktan çıktı ve Türkiye büyük ekonomik sıkıntıların eşiğinin önünde.” dedi.

Kesici, Bank Asya’ya yapılan uygulama ve basın özgürlüklerine karşı gelişen tutumların etkilerinin uluslararası ilişkiler ve demokrasi için belirleyici olacağını anlattı. Kesici, şöyle konuştu: “Burada özgürlüklerin askıya alınıyor gibi olmasının, basın hürriyetinin ortadan kaldırılıyor gibi olmasının, basının üstüne çok gidiliyor gibi olmasının... Mesela Bank Asya’nın durumu. Acaba ne oldu? TMSF’ye devir mi oldu? Acaba devrolmadı mı? Neresinden devrolundu? gibi ne olduğu belli olmayan, ne olacağı belli olmayan iktisadi kararlar da verilirse Türkiye ekonomik sıkıntıların eşiğinde kalmaya devam eder. İnsanların geçiminin düzelmesi, kalkınma hızının düzene girebilmesi için, hayat standartlarının yükselebilir olması için hem demokrasinin tama yakın olması lazım, hem uluslararası ilişkilerin en iyi halde olması lazım.”

‘PARTİLER, SANDIK BAŞINA BİR KİŞİ KOYSALAR GÜVENLİK HALLOLUR’

Türkiye tarihinde 1950’den beri 50 seçim yaşandığını ve bunların hiçbirinde kimsenin burnunun kanamadığını ifade eden Kesici, Pazar günü yapılacak seçimlerde de olumsuzluklara ihtimal vermediğini söyledi. Kesici, “Ama buna teşebbüs edenler, aklından geçirenler, tevessül edeler olur mu? Şimdiki haliyle olmaz diye ümit ediyorum ama eden olur ise bunun altında o kalır.” dedi. Seçim güvenliğinin sağlanmasında partilerin sadece yönetimlerinde olanların bile görev alması durumunda güvenliğin sağlanabileceğini anlatan Kesici, “Orta boy bir vilayetin ortalama seçmen sayısı 300 bin ve ortalama 15-20 ilçesi var. Yani sadece yönetimde görev alan partililer bile sandık başına bir kişi koysalar mesele hallolur.” dedi.