Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, turizme kazandırılması beklenen Yumuktepe'nin 9 bin yıllık tarihi bir geçmişi olduğunu belirterek, "Bu yer ilk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçirdiğimiz proje, Yumuktepe’nin turizme kazandırılması yönünde önemli bir çalışmadır." dedi.

Mersin Merkez Toroslar Belediyesi’nin, Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü 'Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısını Geliştirme Projesi'nin ilk altı ayı değerlendirildi. Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından ‘2014 Yılı Üretim ve Çevre Altyapısının İyileştirilmesi Mali Destek Programı’ kapsamında uygulanan proje ile ilgili paydaş gruplarının da hazır bulunduğu bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Suphi Öner Öğretmenevi'nde gerçekleştirilen toplantıya Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Cana Bilsel, Mersin Turizm İşletmeleri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim görevlileri, Mersin Büyükşehir Belediyesi ilgili daire başkanları ve Toroslar Belediyesi başkan yardımcıları ve ilgili birim müdürleri ile Proje Koordinatörü Ahmet Ata katıldı.

Toroslar Belediyesi sınırları içerisinde bulunan ulusal ve uluslararası öneme sahip bir kültür mirası olan Yumuktepe Höyüğü'nün geleceğine ilişkin hedef ve vizyonun belirlendiği bilgilendirme toplantısında, höyüğün ulusal ve uluslararası alanda tanıtılması ve turizme kazandırılması ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Cana Bilsel, Toroslar Belediyesi’nin kurumlar arası diyaloga önem veren bir belediye olduğunu belirterek, çalışmalarından dolayı Belediye Başkanı Hamit Tuna ve ekibini tebrik etti.

Bilsel, “Projenin kapsamı, kültür turizmine yönelik olarak, insanlığın önemli kültürel miras alanlarından biri olan Yumuktepe Höyüğü'nün ulusal ve uluslararası ölçekte hak ettiği tanınırlığa ulaşmasını sağlamak ve yakın çevresiyle birlikte sosyal, kültürel ve ekonomik altyapısının bütüncül olarak geliştirilerek, bölgenin sürdürülebilir turizm kalkınmasına katkıda bulunmaktır. Bu projeden okullarımız da yararlanabileceklerdir.” dedi.

Daha sonra konuşan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise turizmi, bacasız bir endüstri olarak nitelendirerek, Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçirdikleri projenin, Yumuktepe’nin turizme kazandırılması yönünde önemli bir adım olduğunu belirtti. Mersin’in iklimi ve tarihi ile çok güzel bir kent olduğunu vurgulayan Başkan Hamit Tuna, “Bu şehirde birçok uygarlık hayat sürmüştür. Hayat sürülen bu yerlerdeki değerleri de öne çıkarmak bizlere düşmektedir.” diye konuştu.

Yumuktepe Höyüğü ile ilgili projeler ürettiklerini ancak yetki alanlarının dışında olmasından dolayı içlerinde bir uhde olarak kaldığını belirten Başkan Hamit Tuna, hayata geçirilen bu proje ile Yumutepe’yi ulusal ve uluslararası alanda tanıtabileceklerini vurgulayarak, “Yumuktepe Projesi, bizim 2004 yılından beri uğraş verdiğimiz bir çalışmadır. Amacımız, şehirle Yumuktepe’yi buluşturmaktı. Burayı, Mersin Üniversitesi ile hazırladığımız bir proje ile açık hava müzesi olarak düzenlemek istiyorduk. Ama tapusu bizde olmadığı için bu projeden maalesef fayda alamadık. Bu attığımız adımın sonucunda Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan karşılık gördük. Yumuktepe ve Çevresi Koruma, Sunum ve Turizm Altyapısını Geliştirme Projesi, 12. AB projemiz ve Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan aldığımız ikinci projedir. 9 bin yıllık tarihi bir geçmişi olan bu yer, ilk buğdayın yetiştiği, ilk ekmeğin yapıldığı, ilk mührün kullanıldığı, demir ve bakır dökümün yapıldığı, zeytinin yetiştirildiği önemli bir merkezdir. Toroslar Belediyesi olarak buradaki arkeologlarımıza da destek veriyoruz." şeklinde konuştu.

İki yıl önce höyükte altı bin yıllık ekmek kalıntısı bulunduğunu vurgulayan Tuna, "Orada bir arkeoloji uzmanı şunu söyledi: Dünya literatüründe böyle bir bulgu yok. Maalesef biz orayı çok sağlıklı bir şekilde değerlendirip turizm anlamında katkı koyulmasına vesile olamadık, içine giremedik ama höyüğü çekim merkezi haline getirmek amacıyla höyük çevresinde yürüme yolları ve peyzaj çalışmaları yaptık. Mersin Üniversitesi ile ortaklaşa hayata geçirdiğimiz proje, Yumuktepe’nin turizme kazandırılması yönünde önemli bir çalışmadır. Turizmci arkadaşlarımızın da ifadesine göre özellikle kruvaziyer turizminin gelişmesi ile birlikte kent merkezine yakın olan Yumuktepe’nin doğru tanıtıldığında turizme katkı sağlayacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra proje ile ilgili bir sunum yapan Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Nida Naycı, projenin 6. ayında olduklarını ve Haziran ayında bu etabı tamamlayacaklarını söyledi. Naycı, Yumuktepe höyüğünün tarihi geçmişini, projenin amacını, hedef ve faaliyetlerini katılımcılara anlattı.