Osmaniye'nin Tüysüz beldesinde Türkiye'de kayıtlı olarak bilinen ve takip edilen ilk ve tek Ahmet Geçit'e ait dördüz düvelere senkronize işlemi yapıldı. Bu şekilde hayvanlara tohum atılarak döl verimleri kontrol edilecek.

Yapılan işlem hakkında bilgi veren ve daha önce dördüz doğuran 7 yaşındaki ineğin yavrularının tümünün dişi olduğunu belirten Veteriner Hekim Bünyamin Akın, "Bu yavrulardan bir tanesi ölü doğmuştu ve diğerleri 19 aylık oldu. Yine bu yavrulara da yine aynı yöntemle tohumlama yapalım istedik. Şimdi bunu yapıyoruz. Bu hayvanlara tekrardan senkronizasyon yapıp, tohum atarak döl verimlerini kontrol edeceğiz. Yani ikizliklerde üçüzlerde hayvanlardan bir tanesi erkek olursa döl verimi olmuyor. Bunların dördü de dişi olduğu için bizim bir şansımız var ve bunu da biz takip edeceğiz, kontrol edeceğiz. Türkiye'de şu anda hiç kayıtlara geçmiş bir dördüz yok. Hayvanlar üçüz doğurmuş ve bunlar da sonradan hiç kontrolleri yapılmamış. Hormonlarla hayvanları senkronize ediyoruz. Ayrıca bu uygulamayı veteriner hekim arkadaşlarımıza göstererek eğitim vermiş oluyoruz." dedi.

Türkiye'de ilk defa dördüz yavru ve bu yavruların hepsinin de dişi olmasının suni tohumlama kursuna katılan veteriner hekimler için büyük bir avantaj olduğunu belirten Niğde Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Faruk Aral ise "Osmaniye Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen suni tohumlama kursunda bulunmaktayız. Veteriner hekim arkadaşlarımıza suni tohumlama ile ilgili sertifika vermek amacıyla buraya geldik. Kursumuz devam ediyor ve eğitimlerin bir parçası olarak sahadaki değişik uygulamaları görüyoruz. Burada suni tohumlamanın yanı sıra senkronizasyon uygulamasını ve bunun sonucu olarak da dördüz yavruların alınabileceğini görmek için sahadaki hayvan yetiştiricimizin üretim yerine gelerek bu fırsatı da elde etmiş bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.